Istra u europskom PRIMA-programu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sudionici medunarodnog projekta PRIMA (Prototypical Policy Impacts on Multifunctional Activities in rural municipalities), koji se bavi istraživanjem multifunkcionalnog korištenja zemljišta i ruralnog razvoja, posjetili su u srijedu Istru. U vinariji Bažon u Gracišcu direktor AZRRI-ja Graciano Prekalj upoznao ih je s radom agencije, njenim programima i projektima. Predstavnici znanstvenih institucija iz Francuske, Njemacke, Ceške, Nizozemske, Velike Britanije, Bugarske i zagrebackog Agronomskog fakulteta pokazali su veliko zanimanje za aktivnosti AZRRI-ja, ali i za okruženje u kojem djeluje.

- Program PRIMA provodi se u sklopu sedmog okvirnog programa EU-a koji je glavni instrument Europske unije za financiranje znanstvenih istraživanja i razvitka. Istra je jedna od regija, jedina u Hrvatskoj, u kojoj se u sklopu ovog programa provode istraživanja ruralnog razvoj i njegovih potencijalnih cimbenika. Istražuje se kako ce programi EU-a, dakle pretpristupni programi i kasniji programi, kojih ce Hrvatska postati korisnik kad ude u EU, utjecati na ruralni razvoj, rekao nam je dr. Mario Njavro s zagrebackog Agronomskog fakulteta, koordinator za Hrvatsku u PRIMA-programu.

- Danas smo se upoznali s planovima i aktivnostima regionalnog razvitka u poljoprivredi, turizmu i šumarstvu, napomenuo je dr. Ramon Laplana iz Cemagraf instituta za istraživanja u poljoprivredi u Bordeauxu. Rekao je da mu je ovo prvi posjet Istri, a saznanja i iskustva analizirat ce se i vrednovati na skorom sastanku suradnika i koordinatora projekta. Nakon toga predložit ce se neka prakticna rješenja koja mogu doprinijeti kvalitetnijem korištenju raznih aspekata multifunkcionalnog korištenja ruralnog prostora u Istri, ali i drugim regijama ukljucenim u ovaj projekt.


Podijeli: Facebook Twiter