Istra u Domovinskom ratu kroz fotografiju

Izloženo je ukupno 90 fotografija (B. PETROVIĆ)
Izloženo je ukupno 90 fotografija (B. PETROVIĆ)

U Domu hrvatskih branitelja danas je svečano otvorena izložba fotografija na temu "Istra u Domovinskom ratu", a koju je u sklopu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana branitelja organizirala Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Istarske županije.

Kako je naveo njen autor Zdenko Požgain, izložbu čini 90 fotografija koje su podijeljene na dva dijela - na ratne fotografije te fotografije koje prikazuju rad i život branitelja u mirnodoposko doba te aktivnosti njihovih udruga. Treći dio izložbe je humanitarno-prodajni u kojem su ponuđena likovna djela u različitim tehnikama, a čiji su autori sami hrvatski branitelji. Izloženi eksponati nastali su u umjetničkoj koloniji prilikom održavanja završnih igara hrvatskih ratnih vojnih invalida unatrag nekoliko godina. Među autorima su i akademski slikari i naivci, iza kojih stoji velik broj izložbi po Hrvatskoj i svijetu. Slike se prodaju po cijenama od tisuću do dvije tisuće kuna, a sav prihod namijenjen je braniteljima slabog imovinskog statusa.

Otvorenju su prisustvovali i župan Valter Flego te njegov zamjenik Miodrag Čerina, dok je u ime Grada Pule izložbu posjetila zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci. "Ova je izložba počast svima koji su branili našu domovinu i ugradili svoje živote u nju. Domovinski rat je iza nas, ali on će ostati u svima nama i nikad nećemo zaboraviti naše branitelje i što je Istra dala za svoju domovinu, rekao je Flego te se zahvalio braniteljskim udrugama na njihovom radu i aktivnostima i u miru.

Izložba se može razgledati do 9. kolovoza. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter