Istra u domove umirovljenika ulaže 22 milijuna kuna

U Raši se planira dogradnja kata (535 kvadrata), ugradnja lifta, adaptacija prizemlja i prvog kata (A. Š.)
U Raši se planira dogradnja kata (535 kvadrata), ugradnja lifta, adaptacija prizemlja i prvog kata (A. Š.)

Istarska će županija, radi unapređenja društvenog standarda, osobito onog koji se tiče osoba starije dobi, u 2016. i 2017. godini za domove umirovljenika u Puli, Novigradu, Raši i Rovinju izdvojiti 22 milijuna proračunskih kuna. U županijskom proračunu za iduću godinu u tu je svrhu planirano 12 milijuna, a u onom za  2017. godinu još 10 milijuna kuna.

Dogradnja Doma za starije osobe Domenico Pergolis u Rovinju obuhvaća dogradnju 2.500 četvornih metara i rekonstrukciju dijela postojeće građevine, čime se povećava smještajni kapacitet za 41 korisnika (29 korisnika u stambenom dijelu i 12 u posebnom dijelu za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija). Osim dodatnih kapaciteta, razvijat će se i programi izvaninstitucionalnih oblika skrbi i to uređenjem dnevnog boravka za 24 korisnika te organiziranjem pomoći i njege u kući.

Program energetske obnove zgrada Doma za starije osobe Novigrad predviđa izradu projekta i prijavu na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt bi se također trebao realizirati u razdoblju od dvije godine. Fond bi u cijeloj investiciji trebao sudjelovati s 40 posto.

Projekt dogradnje Doma za starije osobe Raša obuhvaća izradu završne projektne dokumentacije, reviziju projektne dokumentacije, dogradnju i opremanje jednog kata (535 kvadrata), ugradnju lifta, adaptaciju prizemlja i prvog kata, uređenje prostora za dnevni boravak i nabavu opreme.

Dograđuje se i dom umirovljenika "Alfredo Štiglić" u Puli: u županijskom proračunu za 2016. za izradu završne projektne dokumentacije planirano je 348.750 kuna. U planu je dogradnja (2.439 kvadrata) i rekonstrukcija  (972 kvadrata) postojećeg objekta, uređenje okoliša i opreme. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

Lista čekanja od jedne do pet godina

Već desetljećima lista čekanja za smještaj u rovinjski Dom Domenico Pergolis je poduža i na njoj se trenutačno nalazi oko 500 zahtjeva. U pravilu, a najviše to ovisi o kategoriji smještaja, na slobodno se mjesto čeka od jedne do pet godina. (N. O. R.)


Podijeli: Facebook Twiter