Istra treca po konkurentnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Varaždinska županija, nakon nje Grad Zagreb te Istarska, Medimurska i Zagrebacka županija pet je najkonkurentnijih, ujedno i najrazvijenijih županija u Hrvatskoj, dok su na zacelju te liste Licko-senjska, Sisacko-moslavacka, Vukovarsko-srijemska i Požeško-slavonska županija, pokazuje u ponedjeljak predstavljeno izviješce pod nazivom Regionalni indeks konkurentnosti Hrvatske 2010. Nacionalnog vijeca za konkurentnost i Programa UN-a za razvoj.

Nema brzih promjena

Ljestvica konkurentnosti uglavnom je ostala nepromijenjena u odnosu na 2007., kada je konkurentnost izmjerena prvi put, no, primjerice, Primorsko-goranska županija s tadašnjeg je šestog pala na sadašnje sedmo mjesto, dok se najkonkurentnija, ujedno i najrazvijenija županija, Varaždinska, s tadašnjeg cetvrtog popela na prvo mjesto te istisnula Grad Zagreb s prvog na drugo mjesto.

Istarska županija citavo vrijeme drži isto, trece mjesto, a gledano po hrvatskim regijama, slika se u odnosu na 2007. takoder nije znatnije promijenila - sjeverozapadna Hrvatska i dalje zauzima vodece mjesto, jadranska Hrvatska drugo, a središnja i panonska Hrvatska trece.

Predsjednik Nacionalnog vijeca za konkurentnost Ivica Mudrinic upozorava da rezultati  istraživanja pokazuju kako nema dovoljno brzih promjena, pa stoga ni napredovanja županija.

Nejednaka primanja

Prema rijecima Louise Vinton, stalne predstavnice Programa UN-a za razvoj u Hrvatskoj, prosjecna primanja su triput veca u bogatim regijama od primanja u siromašnijim. Regionalni indeks konkurentnosti može biti korisna informacija pri donošenju politickih odluka i dodjele sredstava, s ciljem da u trenutku pridruživanja EU-u Hrvatska bude što ujednacenija, kazala je Vinton.

Kako je pokazalo istraživanje, u Jadranskoj je Hrvatskoj BDP po stanovniku za 22 posto niži od BDP-a per capita u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Statisticki, ova je regija bolja negoli prema percepciji ispitanika, ali je obilježavaju i znacajne razlike - od Istarske županije na trecem do Licko-senjske na 18. mjestu hrvatske liste konkurentnosti.

Primorsko-goranska županija na sedmom je mjestu te ljestvice konkurentnosti, a u samoj je jadranskoj regiji u sredini. Najkonkurentnija je Zadarska županija, a najnekonkurentnija Licko-senjska.


Podijeli: Facebook Twiter