Istra treba zadržati novac koji je zaradila

Boris Miletić i Darijo Vasilić (Dejan ŠTIFANIĆ)
Boris Miletić i Darijo Vasilić (Dejan ŠTIFANIĆ)

Izborni program regionalne koalicije IDS-a i PGS-a za parlamentarne izbore 8. studenog kao svoju glavnu politiku biračima nudi svekoliku decentralizaciju države. Novi koalicijski program temeljen je na zahtjevu za decentralizaciju u šest osnovnih područja – gospodarstvu, fondovima Europske unije, turizmu, infrastrukturi i zaštiti okoliša, zdravstvu i kulturi. Tijekom predizborne kampanje, učinke moguće decentralizacije u tim sektorima koalicijski partneri objasniti će kroz šest velikih skupova, čije je održavanje početkom tjedna započelo u Pazinu, te se nastavilo u Poreču i Rijeci.

Kampanja IDS-a i PGS-a – koji na izbore izlaze samo u VIII izbornoj jedinici – vodi se pod sloganom "Pravo na svoje", te ima za cilj, kako kažu u toj koaliciji, upoznati građane Istre, Liburnije i otoka s konkretnim zahtjevima za širenje ovlasti područne i lokalne samouprave, kao i načinima na koji bi se poboljšala kvaliteta života "prođe" li na izborima njihova politička opcija.

Širenje ovlasti

U programu koalicije IDS-PGS navodi se kako je utemeljen na oblicima decentralizacije najrazvijenih zemalja Europe, poput Danske, Švicarske i Njemačke, te kako bi se širenjem ovlasti na jedinice područne samouprave snažnije razvijalo gospodarstvo, otvarala radna mjesta i dolazile nove investicije.

IDS je u izbornom programu jasno poslao zahtjev da "novac zarađen u Istri najvećim dijelom ostaje u Istri", jer ne žele da "odluke donosi birokracija u Zagrebu." Kako bi se to postiglo, istarsko-primorsko-goranska koalicija predlaže da se fiskalne ovlasti spuste na razinu regije i lokalnih vlasti, te da se novac drugačije raspoređuje. Kao izravnu korist od decentralizacije, Istarska županija mogla bi do 2020. godine povući milijardu i 300 milijuna kuna iz fondova Europske unije te otvoriti sedamsto radnih mjesta.

U programu s kojim izlaze pred birače, posebno se naglašava neefikasnost sustava u kojem devedeset posto financijskih sredstava odlazi u centralni državni proračun, pet posto pripada gradu Zagrebu, dok ostatak od pet posto dijele općine, gradovi i županije. Iz te je računice, kažu u IDS-u, i izašao izborni slogan regionalne koalicije – "Pravo na svoje" – jer centralizirana država ne omogućuje građanima kvalitetu života koji su zaslužili. Naglasak u izbornoj programu stavljen je na razvoj Istre, koja je po mnogim podacima najrazvijenija regija u Hrvatskoj. Istarski turizam čini trećinu cjelokupnog hrvatskog turizma i ostvaruje ukupno 20 milijardi kuna prihoda, pa u IDS-u kažu da baš zato Istri se mora osigurati pravo na svoje.

Na razini EU-a

Naglašavaju kako je i stopa nezaposlenosti u županiji dvostruko manja nego drugdje u zemlji, te kako je zaposlenost na razini razvijenih država EU. Iz izbornog programa koji je upravo pred biračima jasno je kako je regionalna koalicija IDS-PGS odlučila radikalnije zatražiti decentralizaciju Hrvatske od bilo koje druge političke opcije. Usporedimo li njihove predizborne poruke s onima drugih stranaka, razvidno je kako najveće stranke, poput SDP-a i HDZ-a, mnogo manje govore o decentralizaciji Hrvatske. Neke od njih, poput SDP-a, govore o tek o potrebi da načelnici najsiromašnijih općina rade volonterski, te ukazuju na nove zakonske promjene po kojima se susjedne općine mogu dobrovoljno udruživati. Za teritorijalni preustroj nije ni HDZ-ova koalicija, gdje kažu da treba razgovarati tek o većim financijskim pravima postojećih županija. Izborni programi IDS-a i PGS-a, te predizborne poruke što ih šalju stavljaju te dvije regionalne stranke u promotora decentralizacije i regionalizacije na nacionalnoj razini. Poruka novoj Vladi, koja će u Hrvatskom saboru zatraži podršku IDS-a, dosta je jasna.

Miletić prvi na listi

Iako će IDS i PGS svoju koalicijsku izbornu listu otkriti tek u petak, njezin je sastav već dospio u političke kuloare i dio javnosti. Nositelj liste biti će, neslužbeno se saznaje, predsjednik IDS-a Boris Miletić, a na drugom i trećem mjestu biti će glavni tajnik Giovanni Sponza i predsjednik Savjeta stranke Tulio Demetlika. Četvrto mjesto trebalo bi pripasti predsjedniku PGS-a Dariju Vasiliću, dok bi slijedeća na listi trebala biti Sandra Čakić Kuhar, predsjednica Kluba žena IDS-a. Nisko smješteni na listi trebali bi se naći, kako se doznaje, dosadašnji ministar turizma Darko Lorencin i istarski župan Valter Flego. (Dubravko GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter