Istra treba pripremiti zakon o šumskom zemljištu

Kajin na presici u Pazinu (M. RIMANIĆ)
Kajin na presici u Pazinu (M. RIMANIĆ)

"Recite karbonu ne. Koza još ni krepala", pozvao je danas vijećnike županijske skupštine saborski zastupnik Damir Kajin, poručivši im s konferencije za novinare u Pazinu da radi svog obraza ne glasuju za termoelektranu Plomin na ugljen.

- Isključivi nastup Njemačke oko nespremnosti ulaska Hrvatske u EU, smatra on, neki povezuju uz Plomin. Utoliko bi bilo dobro znati što je bivša vlast dogovorila s RWE-om, upitao se.

- RWE je specijalist za elektrane do 800 MWh, a nudi nam se atipična od 500 MWh i onda se postavlja pitanje je li ovo zatezanje odnosa na relaciji Berlin-Zagreb možemo pripisati natječajnim uvjetima, dodao je Kajin.

Zamolio je potom novinare da mu se ne imputira da je protiv ove vladajuće koalicije jer, kako kaže, da nije bilo njega teško da bi IDS danas participirao u izvršnoj vlasti Republike Hrvatske, ali kad je riječ o ugljenu treba centralnoj vlasti poručiti: "Duh Istre mora ostati nepokoren."

Izvijestio je potom novinare o razgovorima s Glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem o Purisu gdje DORH provodi izvide te o problemima oko šumskog zemljišta u našim gradovima i općinama. Kajin smatra Puris istarskom problemom broj 1, jer radi se ipak o više od 300 zaposlenih, dakle 300 obitelji, a isto toliko i kooperanata koji mogu ostati bez izvora prihoda.

Sutra će u Pazinu Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina razgovarati s gradonačelnikom i predstavnicima Županije o Purisu.

Kajin dodaje da Mladen Bajić, pak, decidirano kaže da lokalna samouprava mora sačuvati šumsko zemljište u granicama obuhvata svojih prostornih planova, ali i da napominje da DORH postupa po zakonima i zato, "da bi se promijenila ova praksa, treba mijenjati Zakone, a to mora napraviti vladajuća koalicija".

Stoga Kajin predlaže da lokalna samouprava u Istri pripremi Zakon o šumskom zemljištu, kojeg će potom zastupnici braniti, a vjeruje da će u tomu imati potporu svih u Saboru. Pozvao je i DORH da "stane na loptu s uknjižbama", dok se ne donese novi zakon koji će omogućiti jedinicama lokalne samouprave da sačuvaju svoje parkove i druge nekretnine. O tome će Kajin razgovarati s premijerom Zoranom Milanovićem i ministrom Jakovinom jer to nije pitanje samo Istre već i cijele Hrvatske.       

Izgradnja pulske bolnice trebala bi krenuti po povratku ministra Slavka Linića iz inozemstva, rekao je Kajin. (M. RIMANIĆ)                                                                  

 


Podijeli: Facebook Twiter