Istra treba objediniti odvodnju

Pročistač otpadnih voda u Pazinu (M. RIMANIĆ)
Pročistač otpadnih voda u Pazinu (M. RIMANIĆ)

Temeljem Zakona o vodama iz 2009. i njegovim kasnijim izmjenama i dopunama sve komunalne tvrtke u jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj do 1. siječnja 2014. moraju javnu odvodnju izdvojiti iz dosadašnje djelatnosti.

"To znači da moraju osnovati novu firmu za javnu odvodnju. Time će izgrađena fekalna i javna kanalizacija te postojeći pročistači prijeći u novo trgovačko društvo", kaže Dragan Šipraka, direktor pazinske Usluge.

Povećanje troškova

Slijedom spomenutog zakona objavljen je i pravilnik prema kojem ta nova firma mora imati odgovarajuću opremu i kadrove, kaže Šipraka. Uz postojeću cijenu vode i odvodnje, ističe, komunalna poduzeća, pa tako i Usluga, već sada u toj djelatnosti ostvaruju gubitke. Iz kriterija koje nameću Zakon o vodama i prateći pravilnik proizlazi da bi novoosnovane firme za odvodnju trebale nabavljati opremu i zapošljavati ljude koji su tu djelatnost do sada obavljali u sklopu poslova matičnih komunalnih firmi.

Odvajanje u svakom slučaju donosi povećanje troškova, smatra Šipraka, a uz ostalo tu su licence, sudski troškovi, atesti, registracije i mnoge druge obaveze. "Kada se nove tvrtke za odvodnju osnuju, njihovo će poslovanje biti u minusu, i to daleko većem nego do sada", ističe.

Toga su, kaže, svjesni u Ministarstvu poljoprivrede, pod čijom je nadležnošću vodno gospodarstvo. Nameće se pitanje što će se dogoditi kada firme koje se budu bavile odvodnjom počnu gomilati gubitke? Moguće je rješenje da se građanima drastično poveća cijena vode. (M. RIMANIĆ)

OPŠIRNIJE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter