Istra Tech planira proboj na globalno tržište

Tvrtka trenutno ima 26 stalno zaposlenih djelatnika (D. ŠTIFANIĆ)
Tvrtka trenutno ima 26 stalno zaposlenih djelatnika (D. ŠTIFANIĆ)

Pulska tvrtka Istra Tech d.o.o. ove godine slavi 25 godina uspješnog poslovanja. Riječ je o tvrtki koja se, kako doznajemo od zamjenice direktora Davorke Peruško-Stipić, bavi razvojem softvera za hotelijerstvo i ugostiteljstvo.

- S ponosom mogu reći da smo još uvijek lider u Hrvatskoj na tom području. Naš programski paket MISH koristi stotinjak poduzeća i 250 objekata u Hrvatskoj, ali i u susjednoj BiH i Sloveniji, navodi Peruško-Stipić.

Govoreći o povijesti tvrtke njen direktor Davor Brenko naveo je da je ona osnovana turbulentne 1990. godine pod imenom Istra Informatički inženjering da bi ove godine promijenila naziv u Istra Tech d.o.o. Prisjeća se kako je 1990. godina bila godina ubrzane privatizacije, inflacije od preko dvije tisuće posto, raspada Jugoslavije i početka rata u Hrvatskoj.

Vidjevši tu situaciju kao izazov, novu tvrtku osnovalo je osmero mladih informatičkih stručnjaka proizašlih iz tadašnjeg centra za obradu podataka (CEOP) SOUR-a Istra Jadran koji se morao rasformirati po sili zakona. Cilj tih entuzijasta bio je da u novoj tvrtki nastave razvoj softvera za informatizaciju turističkih tvrtki, a temeljem iskustava i znanja koje su stekli iz kratkog zajedničkog rada.

- Uvidjevši svoju šansu na tom području, djelatnici Istra Techa razvili su IT sustav za hotele i kampove pod imenom MISH (Modularni informacijski sustav hotelijerstva), koji su bazirali na novoj, puno jeftinijoj i inovativnoj paradigmi, odnosno međusobno umreženim serverima i personalnim računalima s distribuiranom bazom podataka, pojašnjava Brenko.

Tvrtka se tijekom godina specijalizirala upravo za razvoj softvera na području upravljanja poslovanja u hotelijersko-ugostiteljskom sektoru, u sklopu kojeg nudi projektiranje i implementaciju kvalitetnih informacijskih sustava koji se kontinuirano usavršavaju i nadopunjuju.

- Temelj naše tvrtke čini 26 stalno zaposlenih, od čega je 75 posto visoko obrazovanih stručnjaka raznih profila i stručnih certifikata, navodi nam Brenko, a na pitanje koji su problemi s kojima se tvrtka danas susreće veli da je jedan od njih upravo taj što teško pronalaze iskusne i kvalitetne programere spremne za rad u Puli, a oni mladi koje sami obuče, nakon skupljenog znanja i iskustva, nerijetko krenu dalje u svijet za većim novcem i izazovima. Drugi problem je, veli, globalizacija i sve veći pritisak strane konkurencije.

- Stranci sve češće kupuju, ili upravljaju hrvatskim hotelima i pri tome dovlače razna strana softverska rješenja, iako su vrlo često ta rješenja daleko lošija od naših, a i daleko skuplja. Nažalost, i domaći hotelijeri često posežu za stranim rješenjima misleći da je sve strano bolje od domaćeg, veli Brenko te dodaje da upravo radi toga planiraju u budućnosti zadržati poziciju tržišnog lidera na području razvoja specijaliziranog softvera u turizmu te se s novim informatičkim rješenjima više posvetiti probijanju na globalno tržište. (B. PETROVIĆ; Snimio D. ŠTIFANIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter