Istra: Svijeće za žrtvu Vukovara

Pula
Pula

Paljenjem svijeća duž Vukovarske ulice u Puli i svetom misom u crkvi sv. Antuna u Puli je obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. Kao i u drugim gradovima diljem Hrvatske, svijeće su zapaljene za sve ubijene i nestale branitelje i civile u obrani Vukovara. To je u Puli organizirala istarska podružnica Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora i pulska HVIDR-a čiji su predstavnici u isto vrijeme sudjelovali i u Koloni sjećanja u Vukovaru.

Unatoč kiši i lošem vremenu pulskom mimohodu duž Vukovarske ulice pridružilo se 300-injak osoba, a u koloni su viđeni i predstavnici stranaka te Grada Pule i Istarske županije kao i velik broj mladih osoba. Svijeće su bile upaljene s obje strane ulice, a najviše ispred zida s prigodnim grafitom gdje je kolona i zastala i, uz minutu šutnje, prisjetila se žrtve Vukovara. (N. S., snimio M. ANGELINI)

Umag

Suosjećanje i počast s nedužnim žrtvama herojskog Vukovara, njegova pučanstva i hrvatskih branitelja da dan koji je dio povijesti Domovinskog rata iskazali su brojni pripadnici udruga, političkih stranaka, Grada Umaga i umaški žitelji. S tugom u srcu, nizu svijeća u tom obliku koje su u spomen stradalim podijeli su bol s onim koji su osjetili sve te strahote kao i sam viteški prozaik Siniša Glavašević koji je u eter slao istinu o patnjama Vukovara. Čitajući njegove znane riječi predsjednica Zajednice žena Katarina Zrinski ŽI Ilirjana Medur kod prisutnih je izmamila suzu u oku, da bi skup na umaškom gradskom groblju, ispred središnjeg križa završio molitvom za sve one koji su na oltar domovine položili svoje živote. (M. G.)

Rovinj

Uz 21. obljetnicu pada Vukovara članice rovinjske podružnice Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinska oblikovale su od svijeća srce i znak Vukovara na rovinjskom Trgu maršala Tita. Prema riječima organizatorice ove manifestacije, predsjednice podružnice Dragice Vrdoljak, za ovu je prigodu nabavljeno 70 svijeća, u čijem su postavljanju i paljenju pomagala djeca članica zajednice. Na ovaj način odana je počast žrtvama stradalim u dugotrajnoj opsadi Vukovara, bitci za grad i kasnijoj odmazdi srbočetničkih okupatora. (A. P.)

Poreč

U Vukovarskoj ulici u Poreču jučer od ponoći pa tijekom cijeloga dana gorjele su svijeće, kao i u mnogim drugim gradovima diljem Hrvatske, u znak sjećanja na žrtve rata u Vukovaru. Svijeće su poredane duže cijele ulice, od Trga Joakima Rakovca do križanja s ulicom županije Somogy gdje su na travi kraj semafora poslagana tako da tvore ime grada heroja. U organizaciji porečkog odbora HDZ-a u subotu nešto prije ponoći s porečkog kolodvora krenuo je autobus sa šezdesetak putnika koji su se uputili na jučerašnju centralnu komemoraciju za Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. (V. H.)


Podijeli: Facebook Twiter