Istra: Stiglo cjepivo protiv gripe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cjepivo protiv sezonske gripe podijeljeno je danas obiteljskim lijecnicima, a zainteresirani gradani mogu se cijepiti od sutra. Županijski Zavod za javno zdravstvo narucio je kao i lani 30.000 doza za Istarsku županiju, jer se ocekuje uobicajeni interes gradana.

- Cjepivo je prošlo sve zakonom propisane kontrole i dobilo odobrenje za stavljanje u promet u Hrvatskoj. Sadrži sojeve virusa za koje se na temelju globalnog pracenja kretanja gripe predvida da ce cirkulirati u nastupajucoj sezoni. Cjepivo je sigurno i proizvedeno na isti nacin kao i sva dosadašnja sezonska cjepiva, doznajemo od voditeljice Službe za epidemiologiju. dr. Vlaste Skopljak.

Pored virusa A H1N1, koji je izazvao pandemijsku gripu, cjepivo sadrži A (Perth) H3N2 i virus B (Brisbane). Svjetska zdravstvena organizacija i Europska agencija za lijekove ocekuju da ce pandemijski virus dominirati i u predstojecoj sezoni na sjevernoj hemisferi.

Cjepivo je namijenjeno prvenstveno osobama starijim od 65 godina i kronicnim bolesnicima, za koje je besplatno, a ostali placaju 65 kuna. Doktorica Skopljak prve slucajeve gripe u Istri ocekuje nakon Nove godine.

Oni koji se namjeravaju cijepiti, to bi trebali uciniti u iducih mjesec i pol dana, da bi stekli imunitet. Buduci da ce sezona gripe potrajati nekoliko mjeseci, vjerojatan je doticaj s virusom i kasnije. Cjepivo štiti jednu sezonu pa onima koji su se cijepili lani protiv svinjske gripe dr. Skopljak preporuca da to ucine i ove godine. (Jasna ORLIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter