Istra spremna za vrucu sezonu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarska županija spremna je suociti se sa svim izazovima koje nosi ljetna sezona. Vecina potrebnih sredstava je osigurana, a nadležne službe raspolažu potrebnim brojem ljudi i opreme. U domovima zdravlja osigurana su znatno veca financijska sredstva, a više sredstava dobit ce i Zavod za hitnu medicinu IŽ-a. Zakljucio je to Vedran Grubišic, nacelnik Stožera zaštite i spašavanja Istarske županije nakon usvajanja plana rada Stožera.

Prihvacen je i financijski plan za protupožarnu zaštitu u ovoj sezoni, prema kojem bi Županija trebala osigurati 545 tisuca kuna, opcine i gradovi 2,5 milijuna, dok se od države ocekuje oko 450 tisuca kuna. Rijec je o okvirnom iznosu, a tocan iznos ovisit ce o broju i obujmu intervencija.

Zapovjednik istarskih vatrogasaca Dino Kozlevac podsjetio je da je lani, kada je vladala velika suša, bilo 2.580 vatrogasnih intervencija. Rekao je i da se ekstremna suša nastavlja i ove godine. Upozorio je da ce vatrogasci dobiti manje sredstava, zbog cega se nece pokretati neke vece investicije. No, to nipošto nece ugroziti njihov rad, tvrdi Kozlevac.



Renato Kalac, procelnik podrucne službe Državne uprave za zaštitu i spašavanje je rekao da se DUZS dobro pripremila za održavanje prometnica, a spremni za sezonu su i ostali: županijska inspekcija zaštite od požara, uprava za ceste, BINA-Istra, Hrvatske željeznice, HEP, NP Brijuni, Park prirode Ucka i Javna ustanova Kamenjak.

Iz Opce bolnice Pula porucili su da imaju dobru vijest: hitni prijem bit ce osposobljen prije turisticke sezone. Istarski domovi zdravlja dobili su novu službu sanitetskog prijevoza koja ce imati 20 timova.

Iz HEP-a najavljuju da ce radi prevencije požara ove godine zamijeniti stare drvene stupove novim betonskim na dalekovodu Raša-Dolinka, kao i stupove na podrucju Barbanštine i Savicente.

Ove sezone bit ce gotov i Protect, projekt zaštite mediteranskih šuma od požara. Edukativni leci dijelit ce se ove sezone turistima, pogotovo kampistima.

Usvojen je i operativni plan prema kojemu bi se u intervencije vatrogasaca ukljucile i druge službe, medicinske ustanove te pripadnici civilne zaštite, kao i Vladin plan zaštite od požara na podrucju IŽ-a za ovu godinu. (M. V. I.)


Podijeli: Facebook Twiter