Istra spremna za moguće poplave

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Istra još nije neposredno ugrožena od poplava, ali je za takve pojave spremna. Stanje sustava obrane od poplava je zadovoljavajuće, glavni je zaključak jučerašnjeg radnog sastanka županijskog Stožera zaštite i spašavanja. Sastanak su vodili zamjenik načelnika Stožera zaštite i spašavanja Dino Kozlevac te zapovjednik Civilne zaštite u Istarskoj županiji Denis Stipanov.

U izvještaju predstavnika Hrvatskih voda naglašeno je da su iskustva s posljednjom poplavom u slivu rijeke Raše iz studenog prošle godine potaknule niz investicija u zaštitne sustave u ovom poplavama najugroženijem istarskom području. Oko četiri milijuna kuna uloženo je u zadnjih godinu dana u rekonstrukcije nasipa i odvodnih kanala nizvodno od Mosta Raša, čak je i nekoliko obiteljskih kuća koje su ranije redovito bivale poplavljivane sada dodatno zaštićeno, tako da je područje raškog sliva bolje zaštićeno od budućih poplava nego što je to bilo prije svega godinu dana. Intervencije u sustave zaštite od poplava obavljane su i u slivovima Boljunčice, Pazinčice i Mirne, a za slučaj potrebe u skladištima Hrvatskih voda i Vodoprivrede na istarskom području pripremljeno je 9.000 vreća za pijesak.

Nije se međutim uspjelo mnogo napraviti u često poplavljivanim područjima na teritorijima grada Pule te općina Medulin i Fažana, odnosno, eventualno potrebne akcije koordinirat će se s lokalnom samoupravom na tom području. Radi se, izvijestili su predstavnici građevinske inspekcije i županijskog ureda za prostorno planiranje, o mahom bespravno izgrađenim stambenim objektima na lokacijama koje su bile dijelovi starog austrougarskog melioracijskog sustava za zaštitu od poplava, odnosno za usmjeravanje bujica u more. Riječ je o lokacijama za koje je predviđeno da u slučaju enormnih oborina budu poplavljene, ili o prirodnim depresijama, a građevine koje se tamo nalaze tamo naprosto ne bi smjele biti.

Kako poplave donose i mogućnost zamućenja pitke vode i, kao posljedicu, poremećaje u opskrbi stanovništva pitkom vodom, Stožer je zaključkom zadužio vodoopskrbna poduzeća da obavezno razrade planove postupanja u takvim situacijama. Primjer za to je investicija Vodovoda Labin, koji upravo gradi cjevovod koji će zamućenu vodu voditi do uređaja za pročišćavanje u postrojenju Rakonek i zatim ju pročišćenu vraćati natrag. Drugi je primjer nedavno realizirani spoj kod Marčane kojim se u južnu Istru dovodi voda iz jezera Butoniga, što također može pomoći ako se na pulskim izvorima voda uslijed kiša i poplava zamuti.

Kako je kritični uvjet za opasnost od poplava u Istri intenzitet oborina od 80 do 160 litara kiše po četvornom metru, nadležne službe kontinuirano prate situaciju, no iako su prognoze posljednjih dana upozoravale na mogućnost upravo toliko obilnih padalina, konkretna opasnost od poplava u Istri još nije zamijećena.

Stožer će se ponovno sastati za mjesec dana, kada će razmatrati stupanj pripremljenosti za zimske uvjete. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter