Istra Slovencima i dalje omiljena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slovencima je Hrvatska omiljena ljetna destinacija i to se nece promijeniti niti ove turisticke sezone, moglo se cuti u petak na štandu Hrvatske turisticke zajednice na slovenskom turistickom sajmu "Turizam i slobodno vrijeme" u Ljubljani, koji je otvoren u cetvrtak, a posjetitelje ce primati do kraja vikenda.

Cak 70 posto Slovenaca za svoju destinaciju odabire Hrvatsku, a cetrdeset posto slijeva se u njima najbližu Istru, koju cijene zbog turisticke ponude, ali i zajednicke prošlosti i blizine, koja je bila od presudne važnosti protekle krizne turisticke godine. Najvjerojatnije se taj trend nece znacajnije mijenjati niti u 2010. godini.

Prema podacima istarske Turisticke zajednice, u 2009. godini u Istri je boravilo 412 tisuca slovenskih turista, odnosno cetiri posto više, koji su ostvarili 2,4 milijuna nocenja, cak 13 posto više nego godinu prije.

- Vec godinama na slovenskom tržištu imamo stabilnu situaciju i mislim da statistike zbog novog zakona o boravišnim pristojbama nisu varale. Rijec je o šest milijuna nocenja i milijun dolazaka.

Slovencima je Istra omiljeno odredište, posebno je to bilo vidljivo ove turisticke sezone, kada su istarski hotelijeri uspjeli povoljnim cijenama privuci slovenske goste u svoje objekte, rekao je direktor predstavništva HTZ-a u Ljubljani Goran Blažic.

Na štandu HTZ-a, uz turisticku ponudu iz svih hrvatskih regija, predstavili su se i istarski hotelijeri Arenaturist iz Pule te Istraturist iz Umaga. Posebnu promociju i prezentaciju turisticke ponude i proizvoda za slovensku javnost organizirale su turisticke zajednice Pule i Medulina, Arenaturist te Nacionalni park Brijuni.

Paralelno se uz turisticki sajam održavaju nauticki sajam Boat show te specijalizirana burza kongresnog turizma za jugoistocnu Europu Conventa. Na njoj sudjeluju i rovinjska Maistra, Istraturist, Valamar i Kempinski Hotel Adriatic Istra.


Podijeli: Facebook Twiter