Istra slikana srcem i osjecajima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sinoc je u galerijskom prostoru rovinjskog Zavicajnog muzeja otvorena izložba akademske slikarice Vanje Tumpic. Umjetnica se predstavila istarskim vedutama i pejzažima, u kojima središnju ulogu ima snažan kolorit te autoricine emocije i osobni doživljaj krajolika koji voli i kojemu se vraca.

Njezine slike sjaje energijom i životom, a korištenjem boja i snažnih kontrasta gledateljima prica jednu novu, sasvim drugaciju, daleko osobniju i intimniju pricu o Istri koju vidi, doživljava i osjeca.

- Ono što autorica u svojim motivima gotovo nikada ne mijenja jest njihova geografska lokacija. Rijec je o pitomom mediteranskom ugodaju istarskog poluotoka, ozracju u kojem Vanja cesto boravi i, svjesno ili ne, upija sve njegove koloristicke, ali i oblikovne cari.

Kamene kucice i ulicice, nerijetko nepravilnih oblika, plavetnilo neba, zelenilo krošnji i žarko žutilo Sunca u njezinu ce se slikarstvu uzajamno prožimati, miješati te stapati u nadasve složene kompozicije, za koje nije moguce sa sigurnošcu ustvrditi jesu li po svojim karakteristikama pretežito organicke ili pak geometrijske, zapisala je, izmedu ostalog, Vanja Babic, u predgovoru kataloga koji prati izložbu.

Predstavljajuci umjetnicu, viši kustos Zavicajnog muzeja Dario Sošic istaknuo je da njene slike predstavljaju vrijedni kolorizam koji nedostaje u umjetnosti.

Izložba djela Vanje Tumpic, inace zagrebacko-rovinjske slikarice, može se razgledati sve do 1. srpnja. (N. ORLOVIC RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter