Istra: Seniori za volanom oprezniji od mladih vozača

Prvi smrtno stradali sudionik prometa ove godine u Istri je vozač star 81 godinu (Andreas KANCELAR)
Prvi smrtno stradali sudionik prometa ove godine u Istri je vozač star 81 godinu (Andreas KANCELAR)

Koliko su vozači u poodmakloj životnoj dobi sposobni za vožnju, koliko ih je u Istarskoj županiji (65 i više godina starih), jesu li rizična skupina za sigurnost prometa, kako se i kada provjerava njihova sposobnost za vožnju i što podrazumijeva?

Nakon navršenih 80 godina života, prilikom zamjene vozačke dozvole, vozač je dužan podvrgnuti se zdravstvenom pregledu, a dozvola se izdaje se na rok naznačen u liječničkom uvjerenju, najduže na pet godina.

- Prošle sam godine navršio 80 i morao sam na liječnički pregled da bih produžio vozačku dozvolu, rekao nam je Ivko Švabić, umirovljenik iz Pule. Prošao je na zdravstvenom pregledu koji uključuje pregled vida i sluha te psihotest. Vozačka dozvola izdana mu je do 2017. godine. U svom vozačkom 43-godišnjem stažu skrivio je, otkriva nam, tek dvije prometne nesreće u dobi do 50 godina. "Sada vozim sporije, vozim kada moram. Susrećem u prometu starije vozače i oni se dobro ponašaju. No, ovi mlađi se na mene ljute jer sam za njih prespor", ispričao nam je ovaj vitalni 81-godišnjak.

Za produljenje vozačke dozvole vozači od 80 godine starosti moraju na liječnički pregled kod liječnika medicine rada.

- To je opći pregled koji obuhvaća kontrolu vida i sluha te psihotest. Ostali pregledi na koje upućujemo osobe ovise o njihovoj zdravstvenoj anamnezi, saznajemo od liječnika medicine rada Ante Kandžije. U svojoj liječničkoj praksi seniorima češće ne odobrava produljenje prometne dozvole.

– Imaju problema s vidom, sluhom, ne prolaze psihotest koji su nekad s lakoćom rješavali, no sada im je težak. Njihove kognitivne i motoričke sposobnosti su oslabjele do te razine da u vožnji ugrožavaju sebe i druge. Često mi i njihovi najbliži sugeriraju da im ne dam da prođu, kaže Kandžija.

Prema podacima Policijske uprave istarske, u županiji su trenutno evidentirana 13.732 vozača stara od 65 do 79 godina te 1.089 vozača starijih od 80. U razdoblju od 2008. do 2012. godine, vozači stariji od 70 godina uzrokovali su samo jednu prometnu nesreću s poginulom osobom, 198 s ozlijeđenim osobama u kojima je njih 17 teško ozlijeđeno, a 66 lakše te 487 nesreća samo s  materijalnom štetom. Znatno više prometnih nesreća uzrokuju vozači mlađe životne dobi. (Silva BODLAJ IVAŠIĆ)

PROČITALI STE SKRAĆENU VERZIJU TEKSTA. OPŠRINIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter