Istra se sprema za referendum

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U DIP-u ocekuju da ce konacni rezultati državnog referenduma, koji ce biti održan 22. sijecnja, biti poznati istog dana najkasnije do ponoci. Receno je to u Pazinu na instruktaži što ju je županijsko povjerenstvo za provedbu referenduma održalo s predsjednicima povjerenstava na razini istarskih gradova i opcina.

Glasat ce moci samo oni biraci koji su upisani u izvod iz popisa biraca na svom birackom mjestu i oni sa žutim ili plavim potvrdama.

Žuta potvrda za državni referendum se dobiva u Uredu državne uprave (maticni ured) na dan referenduma ako birac nije upisan u izvodu iz popisa biraca (no trebalo bi to provjeriti na birackom mjestu, jer žuta je bila i potvrda za glasanje na parlamentarnim izborima).

Plave potvrde imaju oni biraci koji su se privremeno ispisali iz popisa biraca u svom mjestu, ali nisu do kraja u predvidenom roku završili postupak privremenog upisa u popis biraca u onom mjestu u kojem ce biti na dan održavanja referenduma.

Ako na biracko mjesto dode birac iz drugog mjesta bez plave potvrde, nece moci glasati.

Glasanje ce trajati neprekidno od 7 do 19 sati, a glasacki listici moraju biti lepezasto složeni na stolu pred birackim odborom. Na svakom ce birackom mjestu biti samo jedna glasacka kutija te u blizini birackog mjesta ne smije biti zastave Europske unije niti bilo kakvog propagandnog materijala vezanog za pitanje postavljeno na referendumu.

Na ulazu u biracko mjesto bit ce vidno istaknut plakat s odlukom o raspisivanju državnog referenduma, zakonskim odredbama i izgledom glasackog listica. Promatrace mogu imati nevladine udruge i politicke stranke, što dokazuju iskaznicama koje im je izdao DIP. (S. B.)


Podijeli: Facebook Twiter