Istra se prisjeća onih kojih više nema

Polaganje vijenaca na pulskom Monte Ghiru (D. ŠTIFANIĆ)
Polaganje vijenaca na pulskom Monte Ghiru (D. ŠTIFANIĆ)

U Puli su, povodom obilježavanja blagdana Svih svetih i Dušnog dana, predstavnici Grada Pule i Istarske županije, policije, vojske te županijskih institucija i udruga položili vijence i upalili svijeće na Središnjem križu gradskog groblja Monte Giro.

Vijence su položili i na Spomenik palim antifašističkim borcima grada Pule na gradskom groblju, a zatim i na Spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Parku Franje Josipa na Rivi te u Titovom parku, na Spomenik borcima NOB-a i žrtvama fašizma. Obišli su i Mornaričko groblje gdje su vijence položili u znak sjećanja na potonuće broda "Viribus Unitis"

Porečki gradonačelnik Edi Štifanić i njegovi suradnici, župnik Željko Zec te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, porečke policijske postaje i Udruge antifašističkih boraca Poreštine položili su danas vijence i zapalili svijeće na Centralnom križu Gradskog groblja. Time su obilježili Dan mrtvih i blagdan Svih svetih i prisjetili se sugrađana kojih više nema. Nakon prigodnog govora župnika Zeca prisutni su se pomolili za duše pokojnika.

Delegacija Grada Pazina, predstavnika udruga, političkih stranaka, obrane, policije i drugih javnih institucija, koju je predvodio gradonačelnik Renato Krulčić, položila je u povodu blagdana Svih svetih vijenac uz glavni križ na gradskom groblju Moj mir. Vlč. Alejandro Castillo, ravnatelj Pazinskog kolegija - klasične gimnazije, predvodio je molitvu.

Predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Udruge antifašističkih boraca i antifašista Rovinja, Javne vatrogasne postrojbe te Policijske postaje, Grada kao i albanske i bošnjačke manjine, jutros su polaganjem vijenaca na središnjem križu groblja Laste odali počast svim preminulima u Domovinskom te Drugom svjetskom ratu.

Delegacija Grada Buzeta, predvođena gradonačelnikom Valterom Flegom i predsjednikom Gradskog vijeća Dariom Krivičićem, kao i delegacija Udruge antifašista na čelu s predsjednikom Edom Jermanom, položile su cvijeće i zapalile svijeće kod središnjeg spomen-križa na gradskom groblju u Buzetu. Obje delegacije, vijence su položile i kod spomenika NOR-a u buzetskom Spomen parku te odale počast svima koji su dali svoje živote za slobodu, preminulim sudionicima Drugog svjetskog tako i Domovinskog rata.

Predstavnici antifašističke udruge položili su cvijeće i zapalili svijeće kod osamdesetak spomenika i spomen-obilježja NOR-a na buzetskom području, u laniškoj te dijelu oprtaljske općine.

Zamjenik labinskog gradonačelnika Zoran Rajković održao je u srijedu komemoraciju uz Centralni križ na labinskom groblju. Prisutni su bili predstavnici braniteljskih udruga, Udruge antifašista, MUP-a i Katoličke crkve, koji su zajedno s njim položili cvijeće i zapalili svijeće za sve pokojnike.

Delegacija grada Umaga s čelnicima i članovima udruga proizašlih iz Domovinskog rata, UAB-a te stranačkim vodstvima posjetili su umaško gradsko groblje i ispred središnjeg križa položili vijenac, zapalili svijeće i prisjetili se preminulih te im odali počast minutom šutnje.

- Nepobitno je da tragovi za umrlima ostaju, a koliko će isti biti vidljivi i dojmljivi uvelike ovisi i o nama samima, o načinu na koji ćemo čuvati uspomenu na naše pokojne - rekao je gradonačelnik Umaga Vili Bassanese. (B. P., J. P., M. R., M. Me., G. Č. Š., R. S., M. G.) 


Podijeli: Facebook Twiter