Istra se pridružuje Euroregiji bez granica

K. FLEGAR)
K. FLEGAR)

Na današnjoj Skupštini Europske grupe za teritorijalnu suradnju "Euroregija bez granica" (EGTS - European Grouping for Territorial Cooperation) njeni su osnivači iz talijanskih regija Veneto, Furlanija - Julijska krajina i austrijske Koruške objeručke prihvatili kandidaturu Istarske županije za pristupanje toj asocijaciji. Kandidaturu još trebaju potvrditi županijska Skupština i hrvatska Vlada te bi Istarska županija i formalno trebala postati članica EGTS-a tijekom jeseni.

Skupština je održana u sklopu obilježavanja Dana Europe u porečkoj Villi Polesini, a uslijedila je konferencija za novinare na kojoj su govorili istarski župan Valter Flego, predsjednici Veneta, Furlanije - Julijske krajine i Koruške, Luca Zaia, Debora Serracchiani i Peter Kaiser te predsjednik županijskog odbora za međunarodnu suradnju i bivši župan Ivan Jakovčić. Svi su jučerašnji dan definirali povijesnim.

- Istarska županija je po mnogočemu prva. Prva je hrvatska županija koja je otvorila svoj ured u Bruxellesu i po povlačenju sredstava iz europskih fondova. S regijama čiji su predstavnici danas ovdje imamo potpisane ugovore i pisma namjere o suradnji, ali želimo otići korak dalje. Dijelimo zajedničku prošlost, a sad želimo još snažnije zajedno planirati, graditi i raditi na našoj boljoj budućnosti, rekao je župan Flego.

Zahvalio je predsjednicima triju regija koji su podržali kandidaturu Istarske županije i svima koji su godinama radili na tom cilju, kao najzaslužnijeg ističući Ivana Jakovčića. Flego je rekao da su pred njima kohezijski i strukturni fondovi, za čije uspješno korištenje treba imati prave prijatelje, partnere i osobe koje znaju pripremati projekte, kakve je Istra našla u ovim trima regijama.

- Siguran sam da naše članstvo u Regiji bez granica dati vrlo konkretne rezultate na vrlo konkretnim projektima kojima ćemo ojačati prvenstveno našu kulturnu, turističku i gospodarsku suradnju", zaključio je.

Zaia je zahvalio Jakovčiću na velikom doprinosu koji je dao kreirajući međusobne odnose i povezanost četiriju regija održavao "živom". Izrazio je i nadu da će im buduća Jakovčićeva prisutnost u europskim institucijama pomoći u svladavanju opširne birokracije prisutne i u Europi.

- Za nas Istra znači isto more, istu povijest i suradnju te unutar Euroregije bez granica ne može nedostajati. Dokazuje to i činjenica da sam kolegama predložio da Istra već od ovog trenutka uđe u našu Skupštinu i oni su to prihvatili, rekao je Zaia.

Jakovčić je podsjetio da su ove regije svjedočile mnogim nemirima i ratovima i upravo su na njihovom području vođene najkrvavije bitke Prvog svjetskog rata, čiji je početak jučer obilježen, što predstavlja zajedničku tešku i tužnu povijest.

- Danas u Poreču gradimo novu budućnost Europe na novoj arhitekturi koju nam ona daje. Istra je uvijek bila predvodnica u našoj zemlji kad govorimo o približavanju EU-u te o korištenju mogućnosti koje ona pruža. Zato mi je veliko zadovoljstvo sudjelovati u ostvarenju sna kojeg smo u Istarskoj županiji zadnjih dvadesetak godina snivali, naglasio je Jakovčić. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter