Istra: SDP skupo platio samostalan izlazak na izbore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odluku da afirmiraju vlastitu stranku i izadu ispod skuta IDS-a istarski su SDP-ovci na neki nacin skupo platili. Cinjenica je da su u nedjelju osvojili ukupno 85 mandata u Županijskoj skupštini te gradskim i opcinskim vijecima, 13 više nego na prošlim lokalnim izborima, što je znacajan napredak. No, istovremeno su izgubili znacajan utjecaj u izvršnim tijelima, koji su imali u diobi vlasti s nekadašnjim partnerima iz IDS-a.

Ako su mnogo izgubili, mnogo su i dobili, mada im oponenti to ne priznaju, jer kao druga stranka u Istri sada imaju šansu postati jaka oporba.

Vizija o jakom, etabliranom i prepoznatljivom SDP-u dosad nije prolazila na Poluotoku. SDP je bio produžena ruka vladajucih IDS-ovaca s kojima su dijelili vlast, ali i pozicije; u pulskom poglavarstvu i Županijskoj skupštini sjedili su, dizali ruke i amenovali sve zajednicke odluke, a njihovi stavovi nisu se, barem javno, previše mimoilazili.

Moglo bi se reci da je SDP prije ovih izbora više postojao na papiru, a dokaz tome je da cak ni medu vlastitim kadrovima nisu uspjeli pronaci prepoznatljivog kandidata za župana. Hoce li se sada uspjeti nametnuti kao kvalitetna i žustra opozicija koja ce secirati odluke i poteze dojucerašnjih partnera, pokazat ce nadolazeci mandat, u koji SDP može neoptereceno krenuti bez balasta IDS-a, ali i s velikom gorcinom zbog gubitka važnih funkcija na svim razinama.

Jednu od najvažnijih funkcija izgubili su u Skupštini, kojom je u prošlom mandatu predsjedavao Dino Kozlevac. Sada ce predsjednik istarskog parlamenta najvjerojatnije biti iz IDS-a. Osim što su direktno ili indirektno sudjelovali u radu raznih odbora u Skupštini, SDP-ovci su bili na celu Odbora za društvene djelatnosti, a imali su i predsjednika za Statut i poslovnik. (piše D. BAŠIC-PALKOVIC)

VIŠE CITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter