Istra s povećanjem od milijun noćenja

Ilustracija (S. MILJEVIĆ)
Ilustracija (S. MILJEVIĆ)

Ovo je najbolja turistička sezona u povijesti Republike Hrvatske u pogledu dolazaka i noćenja, izjavio je danas ministar turizma Veljko Ostojić u Zagrebu na predstavljaju ovogodišnjih rezultata za prvih osam mjeseci.

U prvih je osam mjeseci na Jadranu ostvareno 58,9 milijuna noćenja što je porast od 5,5 posto, odnosno 3,1 milijun noćenja. Istodobno na hrvatskoj je obali zabilježeno 9,8 milijuna dolazaka što je 4,2 posto više, odnosno 398 tisuća.

Tim je dobrim rezultatima Hrvatska u odnosu na ostale mediteranske zemlje i porast dolazaka u tim turističkim destinacijama ponovno prvak Sredozemlja.

Naime, prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo turizma, Španjolska je u periodu od siječnja do srpnja ostvarila plus u dolascima za 3,3 posto, Slovenija za 2,9 posto, Cipar za 2,8 posto, Malta blagi minus od 0,1 posto, a Turska minus od 1,9 posto. Francuska je pak u periodu od lipnja do kolovoza imala minus od 1,6 posto u dolascima, a Italija u tom istom periodu pad od čak 15 do 20 posto.
 

Što se pak tiče Hrvatske, najveći turistički promet je ostvaren u Istri koja je u prvih osam mjeseci zabilježila čak milijun noćenja više! Na Poluotoku je naime realizirano 18,5 milijuna noćenja što je porast od čak šest posto. Realizirano je i 2,6 milijuna dolazaka, što jer plus od četiri posto, odnosno 101 tisuću. Uz Istru u plusu su sve jadranske županije.

- Najveći porast zabilježen je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji što je rezultat njihova rada u niskoj sezoni, odnosno predsezoni, a veseli me što je i u Istri u prvih osam mjeseci zabilježeno čak milijun noćenja više, odnosno šest posto. Prema riječima direktora istarske turističke zajednice Denisa Ivoševića velik je dio tih noćenja ostvaren u predsezoni što me iznimno veseli, poručio je Ostojić.

Dubrovačko-neretvanska županija ostvarila je čak 10 posto više noćenja, odnosno 4,6 milijuna.

Istaknuo je da je u kolovozu na Jadranu ostvareno 22,9 milijuna noćenja što je plus od 5,1 posto , odnosno 1,1 milijun noćenja te 3,17 milijuna dolazaka, što je rast od 126 tisuća, odnosno 4,1 posto. (Barbara BAN)


Podijeli: Facebook Twiter