Istra: Riješeno 17 fiskalnih nepravilnosti

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Od 8. do 24. siječnja inspektori Porezne uprave u 8.213 nadzora obveznika fiskalizacije u Hrvatskoj utvrdili su 427 nepravilnosti. Čak je 396 nepravilnosti uklonjeno, a zabranjen je rad samo četiriju objekata.

Na području pazinske ispostave Porezne uprave, koja obuhvaća cijelu Istarsku županiju, 35 inspektora obavilo je 730 nadzora. Od 19 uočenih nepravilnosti, njih 17 je uklonjeno, a niti jednom objektu zasad nije zabranjen rad. Nakon što je nabavio fiskalnu blagajnu, ponovno je otvoren i prethodno zapečaćeni kafić u Rovinju.

Najviše nepravilnosti, 101, bilo je u Zagrebu, no i ondje je njih 99 uklonjeno. Porezni obveznici koji su prekršili Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom morali su platiti i kaznu koja se, ovisno o težini prekršaja, kreće od  tisuću do čak pola milijuna kuna. Onaj tko, na primjer, ne izda račun sa svim propisanim podacima kaznit će se iznosima od 10.000 do čak 50.000 kuna. Odgovornoj osobi slijedi kazna od tisuću do 50 tisuća kuna. Kupac koji ne zadrži račun i ne pokaže ga na zahtjev inspekcije ostat će bez dvjesto do dvije tisuće kuna. Od pet tisuća do čak pola milijuna kuna može se kazniti obveznik fiskalizacije koji, uz ostalo, ne nabavi digitalni certifikat te ukoliko u roku od dva dana, računajući od dana u kojem je došlo do prekida veze, ne uspostavi elektroničku vezu te ne dostavi sve izdane račune poreznicima. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter