Istra, regija zdrave prehrane

Zdrave namirniceu Istri (arhiva)
Zdrave namirniceu Istri (arhiva)

Istra će se u budućnosti promovirati kao regija zdrave prehrane. Upravo zato županijska Turistička zajednica počinje edukaciju konobara, kuhara i sommeliera koji bi trebali znati koje namirnice imaju posebnu nutritivnu vrijednost koja pogoduje zdravlju poput, primjerice, češnjaka i rajčica. Zato je nedavno direktor županijskog TZ-a Denis Ivošević najavio da će Istra dobiti sommeliere za češnjak i pomidore. Ipak, Ivošević ističe da to neće biti sommelieri u klasičnom smislu te riječi, već će to biti kuhari, konobari i sommelieri koji će steći bazičnu edukaciju o organoleptičkim svojstvima određenih istarskih namirnica. 

- Ta edukacija ide u pravcu da se Istra kao prva regija u svijetu počinje promovirati kao antioksidans regija jer imamo saznanja da istarski proizvodi - povrće, voće i samoniklo bilje ima visoki postotak ORAC-a (Oxygen Radical Absorbance Capacity). To je jedinica pomoću koje se mjeri koliko neka namirnica ima antioksidativnih vrijednosti. Ta bismo znanja voljeli prenijeti kuharima, sommelierima ili konobarima kako bi izradili jelovnike sa što većom vrijednošću ORAC-a, kaže nam Ivošević.

To bi, kako on tvrdi, bio prvi korak prema razvoju takozvanog well being turističkog proizvoda, odnosno neke vrste spoja gastronomskog i zdravstvenog turizma.

Prvi korak u tom programu je stručna analiza 15 istarskih proizvoda za koje se zna da imaju antioksidativna svojstva. U tu grupu proizvoda spadaju prije svega češnjak, luk, šparoga, rajčica... Analizom će se provjeriti koliko te namirnice termičkom preradom gube antioksidativne vrijednosti i koja je optimalna varijanta za njihovo serviranje.

- Ideja je da najkvalitetniji restorani i konobe raspolažu vrijednostima antioksidativnih svojstava za svaki jelovnik, kaže Ivošević.

U roku od dva mjeseca trebali bismo dobiti podatke vezane za namirnice koje imaju visoku vrijednost ORAC-a. Čim u TZ-u dobiju konkretne podatke, pokušat će stvoriti turističku priču kroz restorane, a prvi niz edukacija trebao bi biti gotov do kraja lipnja. (B. BAN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter