Istra prva u RH izrađuje strategiju održivog razvoja

Hoće li Istra, s obzirom na planirani Plomin 3 na ugljen, doista biti regija bez CO2? (M. ANGELINI)
Hoće li Istra, s obzirom na planirani Plomin 3 na ugljen, doista biti regija bez CO2? (M. ANGELINI)

Istarski župan Valter Flego potpisao je danas u sjedištu Županije elaborat o izradi Zelenog plana Istarske županije koji će po cijeni od 99 tisuća kuna plus PDV izraditi udruga Eko Kvarner sa sjedištem u Njivicama.

Flego je tom prilikom istaknuo da se radi o strateškom dokumentu Županije, kojem je intencija usklađivanje politika održivog razvoja i zaštite okoliša. Plan bi, kazao je, trebao biti gotov do studenog, a do kraja godine usvojiti će ga i Županijska skupština. 

- Intencija je da do 2030. godine budemo C02 neutralna županija, a ujedno smo prva županija u Hrvatskoj koja izrađuje ovakav Zeleni plan, čije smjernice svaka u svom segmentu konkretno definiraju politiku razvoja i očuvanja okoliša, naglasio je Flego.

- Volio bih da se paralelno s prostornim planom koji je trenutno u javnoj raspravi usvoji i ovaj izričito važan okolišni dokument, koji će se prije svega bazirati na održivom razvoju i očuvanju prirodnih resursa, istaknuo je Flego.

Zanimalo nas je hoće li takav Zeleni plan dijelom pasti u vodu s obzirom da se u Plominu sprema izgradnja trećeg bloka termoelektrane na ugljen. Flego je pak kazao da će se u tom dokumentu ugraditi da je ugljen neprihvatljiva opcija, podsjetivši pritom da Zakon o strateškim investicijama dozvoljava Vladi realizaciju takvih projekata zaobilazeći mišljenje lokalne zajednice.

- No, unatoč tome inzistirat ćemo na zaštiti okoliša, a 3. srpnja je i ročište na Visokom upravnom sudu po tužbi Istarske županije vezano uz energent. Znamo kojim rukama u Saboru je izglasan Zakon o strateškim investicijama, koji nažalost otvara vrata realizaciji Plomina na ugljen, i to mimo Prostornog plana Istarske županije, naglasio je Flego i pojasnio da je u izradi novog prostornog plana uz plin trebalo definirati i ugljen, jer u protivnom plan ne bi dobio suglasnost Ministarstva zaštite okoliša, odnosno bio bi nevažeći.

U sklopu Zelenog plana izradit će se analiza postojećeg stanja cjelokupne postojeće poljoprivredne proizvodnje u Istri te dodatno istražiti mogući zaboravljeni oblici tradicijske poljoprivrede. Analizirat će se postojeći vodoopskrbni i vodovodni sustavi te će se predložiti njihova eventualna optimizacija i nadogradnja u kontekstu očekivanih klimatskih promjena.

Također će se analizirati mogućnost korištenja tehničke (nepitke) vode, naročito u  poljoprivredi i turizmu (hortikultura i golf tereni) te lagunskog pročišćavanja oborinske kanalizacije.

Analizirat će se i postojeće stanje i predložiti plan tranzicije Istre u post-fosilno i CO2 neutralno društvo, pri čemu će se postojeće instalacije na fosilna goriva u području Plomina tretirati kao eksterni element (neće biti uzete u kalkulaciju), zbog očekivanog kraja ere intenzivnog korištenja fosilnih goriva do polovice stoljeća.

Pri projektiranju novog energetskog sustava posebna će se pažnja posvetiti razvoju lokalnog  gospodarstva baziranog na intenzivnom korištenju obnovljivih izvora energije. Model promišljene urbanizacije koji neće ugroziti interese domicilnog stanovništva jedna je od smjernica ovog plana, koji se zalaže i za  korištenje novih održivih tehnika gradnje, konkretno pasivnih kuća.

Plan će između ostalog dati i smjernice za odgovorni i održivi turizam koji bi trebao osigurati korist lokalnom stanovništvu, ali i čuvati prirodno okruženje, širiti svijest o potrebi kupovanja lokalnih proizvoda, koristiti obnovljive izvore te savjesno gospodariti otpadom. Intencija je kvalitetno gospodarenje otpadom, a to je barem 50 posto primarne selekcije komunalnog i barem 70 posto primarne selekcije građevinskog otpada.

Osim toga, osmislit će se efikasna metoda povratka kompostiranog biootpada u poljoprivredu i smanjenje nastanka otpada u domaćinstvima i gospodarstvu. Jedan od ciljeva je i izrada analize postojećeg transportnog sustava u Županiji i njegove ranjivosti, s obzirom na očekivani rast cijene fosilnih goriva. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter