Istra pristupa Euroregiji bez granica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski župan Ivan Jakovcic sudjelovao je u petak u Trstu u radu trilateralnog susreta talijanskih regija Friuli-Venezia Giulia i Veneto te austrijske pokrajine Koruške, priopceno je iz Ureda župana.

Potpisivanjem zajednicke deklaracije usvojeni su statut i konvencija za formiranje Europske skupine teritorijalne suradnje Euregija bez granica. Jakovcic je bio gost susreta, a kako je najavljeno, toj bi asocijaciji iduce godine pristupila i Istarska županija, a tim bi se povodom susret održao u Istri.

„Euregija bez granica za cilj ima ponovno pokretanje prekogranicne suradnje, te ce joj se moci prikljuciti i dvije hrvatske županije i to Istarska i Primorsko-goranska, te Slovenija. Usvajanje statuta i konvencije na tragu su odluka koje su donijele regije Friuli Venezia-Giulia, Veneto i Koruška na sastanku u Veneciji u studenome 2009., kada se razgovaralo o stvaranju Europske skupine teritorijalne suradnje (EGTC) sa sjedištem u Trstu.

Jakovcic je na bilateralnim susretima u Trstu o politickoj suradnji i programima u okviru Europske skupine teritorijalne suradnje razgovarao s predsjednicima talijanskih regija Veneto i Friul-Venezia Giulia, Lucom Zaiom i Renzom Tondom, te poglavarom Koruške Gerhardom Doerflerom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter