Istra primila logoraše raširenih ruku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dom hrvatskih branitelja u subotu je ugostio 200-tinjak logoraša koji su se u Puli okupili u povodu trodnevnih Dana logoraša, prvi put organiziranih u Istarskoj županiji. Program je poceo svecanom sjednicom Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora te osvrtom predstavnika Ministarstva branitelja, pukovnika Ivana Grujica, na Domovinski rat. Svrha logora bila je etnicko cišcenje, a zatoceni su bili ne samo vojni zarobljenici nego i civili, rekao je Grujic.

- Žene su bile seksualno zlostavljane, a svi su redom trpjeli fizicka zlostavljanja, verbalna ponižavanja i sustavno uskracivanje lijecnicke pomoci, rekao je pukovnik.

Otprilike 30 tisuca osoba bilo je zatoceno, a više od tri tisuce njih je stradalo, nadovezao se predsjednik društva logoraša Danijel Rehak. Dodao je da su preživjeli pak pretrpjeli velike traume. One koji su potom došli u Istru gradani su docekali raširenih ruku te su mnogi na Poluotoku pronašli novi dom, rekao je predsjednik ljetos osnovane istarske podružnice ovog društva Ivan Dumendžic.

- Dosad smo organizirali sistematske preglede te programe rekreacije i resocijalizacije. Takoder, dobili smo prostor od 70 kvadrata, koji ce pridonijeti kvaliteti našega rada, zakljucio je. Skupštinu je nastupom obogatio zbor ucenika pulske Gimnazije Gymnasium pod vodstvom Elde Duras, a u sklopu trodnevnog programa bile su predstavljene knjige o proživljenim iskustvima u logorima: "260 dana" i "Vukovar - Varaždin". Takoder, postavljena je izložba fotografija sedam ratnih reportera. (I. N. TURKOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter