Istra prijavila štete državi i EU-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Štete od elementarne nepogode na podrucju Buja, Novigrada, Umaga, Brtonigle, Fažane i Grožnjana, nastale od 17. do 25. rujna, procijenjene su na 91,1 milijun kuna, piše u zakljucku istarskog župana Ivana Jakovcica o verifikaciji šteta, sacinjenom zbog podnošenja zahtjeva za namirenje šteta iz državnog proracuna.

U tih su nekoliko dana Istru zahvatile obilne oborine, a na navedenim podrucjima je palo 200 milimetara kiše po kvadratu. Ondje na 326 cetvornih kilometara živi 34 tisuce stanovnika, od cega je 4.950 osoba bilo zahvaceno poplavom.

U izvješcu Županijskog povjerenstva za procjenu šteta koje je poslano ministarstvima financija te poljoprivrede piše da su zahtjeve za naknadu štete podnijele 732 fizicke i pravne osobe, od cega najviše, cak 367, s umaškog podrucja, gdje je i šteta najviša - 41,3 milijuna.



U fažanskoj opcini šteta je procijenjena na 17,3 milijuna, u Gradu Novigradu na 12,5 milijuna, Gradu Bujama na 9,4 milijuna, Opcini Brtonigla na 6,1 milijun i Opcini Grožnjan na 4,3 milijuna kuna.

Vlada je 30. rujna odlucila da se zatraži pomoc od Europske unije, iz Fonda solidarnosti. Ta se sredstva mogu koristiti za pokrice troškove državnog proracuna za najvažnije i najnužnije akcije. Stoga je Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta radilo i na paralelnoj procjeni, sastavljenoj sukladno propisima Europske unije. U skladu s tim su potrebe u Istarskoj županiji procijenjene na 18 milijuna kuna, odnosno 2,4 milijuna eura.


Podijeli: Facebook Twiter