Istra pri samom vrhu u energetskoj obnovi u zgradama

Čeka se novi natječaj za energetsku obnovu kuća (Arhiva)
Čeka se novi natječaj za energetsku obnovu kuća (Arhiva)

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ovih je dana objavio novi natječaj i javne pozive za energetsku obnovu višestambenih zgrada, a koji obuhvaća energetski pregled i certificiranje, izradu projektne dokumentacije, energetsku obnovu zgrade te ugradnju uređaja za individualno mjerenje potrošnje toplinske energije (kalorimetre ili razdjelnike). 

U sklopu natječaja na raspolaganju je više od 100 milijuna kuna, a građani koji projekte prijavljuju putem upravitelja zgrade mogu dobiti od 40 do 80 posto bespovratnih sredstava. Također, za izradu projektne dokumentacije moguće je dobiti sredstva u iznosu do čak 100 posto.

Za višestambene zgrade putem upravitelja

Ojdana Rajić Azinović iz Odnosa s javnošću u Fondu pojašnjava da je ovaj natječaj usmjeren direktno na zgrade, a stanari projekt prijavljuju putem upravitelja zgrade neovisno o tome u kojem se gradu, županiji ili općini nalaze.

- Za sufinanciranje se može prijaviti i više upravitelja zajedno za povezane višestambene zgrade koje predstavljaju jedinstvenu arhitektonsku i energetsku cjelinu, a kojima upravlja više upravitelja. U slučaju zajedničke prijave, nužno je odrediti ovlaštenog nositelja ponude koji sklapa ugovor s Fondom. Dakle na natječaje za projekte energetske obnove za višestambene zgrade građani se javljaju putem upravitelja, znači upravitelj zgrade u dogovoru sa stanarima, predaje prijavu u Fond, a sve što je potrebno opisano je u javnim pozivima koji su objavljeni na stranicama Fonda , kazala je Rajić Azinović. 

Prema podacima Fonda za prošlu godinu vidi se da je Istarska županija pri samom vrhu po broju projekata obnove u višestambenim zgradama a koji se odnose na energetsku obnovu energetske preglede i certifikate te izradu projektne dokumentacije. Tako je na području Istarske županije lani u projekte obnove bilo uključeno 68 zgrada na kojima se radio neki od zahvata.

Prošle je godine energetski obnovljeno ukupno 11 zgrada, najviše na području Pule i Labina. Dodajmo da se Istra prema broju odrađenih zahvata svrstala iza Grada Zagreba, Primorsko-goranske i Varaždinske županije. Po tom se pitanju prošle godine ništa nije radilo u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji gdje nije evidentiran niti jedan zahvat bilo energetske obnove, izdavanja certifikata ili izrade dokumentacije.

U Marčani obnova uz udio vlasnika

Prema zadnjim podacima Fonda, u projektima energetske obnove obiteljskih kuća lani su iz Istre sudjelovali gradovi Buje, Buzet, Labin, Novigrad, Poreč, Rovinj, Umag i Vodnjan, a projekte je u tim gradovima Fond sufinancirao u iznosima između 40 i 60 posto ovisno radi li se o energetskoj obnovi kuće ili o zahvatima vezanim uz obnovljive izvore energije.

U 2014. godini u obnovi obiteljskih kuća sudjelovale su i općine Brtonigla, Fažana, Grožnjan, Svetvinčenat i Tinjan koji su također dobivali potporu Fonda u iznosima od 40 i 60 posto. Mnoge se općine nisu uključile, no čini se da će u ovoj 2015. godini to  ipak učiniti. Tako je načelnik Marčane Marijan Kostešić potvrdio da se općina dosada nije uključivala zbog pomanjkanja interesa.

- No sada se to promijenilo i definitivno interes mještana postoji i mi smo spremni javiti se već na idući natječaj Fonda vezan uz obnovu obiteljskih kuća, potvrdio je Kostešić kazavši da će dio sredstava davati Općina, dio ide iz Fonda, a ostatak će morati podmiriti vlasnici kuća. Zasad još nije mogao precizirati koliko će iznositi ti udjeli, no dodao je da će svi zainteresirani na vrijeme biti obaviješteni čim krenu pripreme za natječaje. Kostešić je također najavio da se Općina planira prijaviti i na natječaje Fonda vezane iz dodjelu sredstva za obnovu javne rasvjete.

Načelnica Ližnjana Maja Cvek također priznaje da dosad nisu participirali no u ovogodišnjem su proračunu za obnovu obiteljskih kuća osigurali oko sto tisuća kuna.

- Čim Fond objavi poziv za sufinanciranje, mi se planirano javiti, kazala je Cvek. Isto su nam potvrdili i u Općini Barban koja također u prvom valu natječaja nije participirala, no sada se isto planira uključiti u sufinanciranje obnove obiteljskih kuća te se javiti na natječaje Fonda za zaštitu okoliša. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter