Istra predstavljena talijanskim novinarima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Preko 150 talijanskih novinara i blogera proteklog je vikenda u talijanskom gradu Riva del Garda na istoimenom jezeru imalo prilike upoznati se s istarskom turistickom i eno-gastro-ponudom koju je priredila Turisticka zajednica Istarske županije u sklopu Blogfesta, najvece talijanske manifestacije posvecene novinarima, blogerima i autorima na raznim socijalnim mrežama.

Ovogodišnji organizator dogadaja, cetvrtog zaredom, je Telekom Italia. Tijekom tri dana trajanja festivala sudionici su sudjelovali na raznim konferencijama, raspravama, prezentacijama, koncertima i nagradnim igrama s kojih su u pisanom i videoformatu slali svoje izvještaje na socijalne mreže, portale, u tjednike i mjesecnike.

"Istarska vecer" održana je u petak u renomiranom hotelu Grand Hotel Riva, a zadatak da gostima predstave cari istarske kuhinje i njene delicije pripao je predstavnicima iz Brtonigle, ekipi hotela San Rocco, chefu Zoranu Cobanovu te vlasnicima Teu i Luani Fernetich, zatim vinarima Cattunaru, Ravalicu i Veraldi, te obitelji Buršic, koja se predstavila maslinovim uljima.

Za meni baziran na mesnim specijalitetima pobrinula se Agencija za ruralni razvoj Istre AZRRI, te su posjetitelji imali prilike kušati proizvode od mesa istarskog boškarina. U pripremi tradicionalnih istarskih proizvoda protagonistima se pridružio i Leandro Luppi, chef i vlasnik tamošnjeg restorana Vecchia Malcesine, nositelja jedne Michelinove zvjezdice, koji je predstavio deserte na bazi maslinovog ulja.

U sklopu istarske veceri novinari i blogeri mogli su sudjelovati u nagradnom kvizu putem web stranica i Twitter profila TZ-a na kojem su provjeravali svoje znanje o Istri i upoznavali se s njenom turistickom ponudom, a zanimljivost je da su se natjecanju putem mreže odazvali i mnogi blogeri koji nisu sudjelovali na samoj veceri, ali su se privuceni ovim dogadanjem koji je odmah odjeknuo u virtualnom svijetu odlucili sudjelovati u kvizu.

- Bilo nam je drago što smo imali prilike ugostiti i prezentirati regiju koja je zaista raj na zemlji. I to ne samo prezentirati virtualnim putem, nego i uživo kroz gastronomiju, koja je bitan dio turisticke ponude. Sve je bilo odlicno, veli Ilaria Mazzarotta, predstavnica organizatora Blogfesta.

Kako veli novinar Carlo Vischi, ideja o organizaciji istarske veceri rodila se nakon posjeta nekoliko novinara Istri. - Svijet istarskih proizvodaca i chefova je prica koja neprestano raste i zato je bilo zanimljivo predstaviti ovu ponudu svijetu koji je još ne poznaje dovoljno, rekao je Vischi.

- S obzirom na to da se radi o godišnjem blog-festivalu pod pokroviteljstvom Telekoma Italije, koji je jedna od najznacajnijih komunikacijskih kompanija u toj zemlji, ovo je bila odlicna prigoda za prezentaciju. Imali smo izmedu 150 i 180 novinara blogera koji pišu za web izdanja poznatih talijanskih novina, koji su mogli kušati naše proizvode i koji su, ono što je najvažnije, putem našeg profila na Twitteru i naše web stranice odigrali cijeli kviz o Istri.

Nadamo se da ce se tako prica proširiti kroz socijalne mreže, blogove i internetske portale. Najvažnije je da se kroz naš web portal realizira što više posjeta u dolasku i odlasku, zakljucuje direktor županijskog TZ-a Denis Ivoševic. (Napisala i snimila V. HABEREITER)

 


Podijeli: Facebook Twiter