Istra plavila pred bujicama, ali ne i na biralištima

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Istra se koncem godine nije željela crveniti pa je i opet pocrvenila! Ne samo da je aktualni predsjednik republike dr. Ivo Josipović u prvom krugu predsjedničkih izbora u Istri do nogu potukao Kolindu Grabar-Kitarović, nego je i kandidatkinju HDZ-a u gotovo svim gradovima i općinama naše regije iza sebe ostavio i mladi Ivan Vilibor Sinčić, iznenađenje izbora iz udruge Živi zid.

Poluotok dakle nije, da nastavimo igru riječi, poplavio u skladu s HDZ-ovim bojama, ali je zato plavio tijekom cijele 2014. godine. Voda je, uz krizu koja neumitno traje, obilježila ovu godinu, i to u svim oblicima. Od početka godine dizali su se vodostaji rijeka, kiša kao da nije imala namjere prestati padati ni na proljeće, ni na ljeto, ni u jesen, južina je podizala more na kritične razine, vlaga nam kvarile urode i uvlačila se u domove i pod kosti.

Pod blokadom 4,5 tisuća Puljana

Diljem Poluotoka poplavama su bila izložena sva ona uobičajena kronična mjesta, ali su se otvarale i nove i neke davno zaboravljene fronte s vodom. Tako su se i vatrogasci tijekom ljeta bavili ispumpavanjem podruma, a ne požarima.

Crno pred očima, ali ne od južine, bilo je i za gotovo 14.000 Istrana s blokiranim računima, što je blizu deset posto radno sposobnog stanovništva. Pula se već neko vrijeme nalazi na nezahvalnom devetom mjestu hrvatskih gradova s najvećim brojem blokiranih građana i najvećim dugovima. Pod blokadom je oko 4,5 tisuće Puljana, odnosno 11,8 posto radno sposobnog stanovništva (hrvatski prosjek je 11,1 posto). Na toj rang listi 25 gradova, 23. mjesto zauzima Poreč s 1,4 tisuće građana u blokadi. Poslovni subjekti iz Istre dugovali su ili još duguju 2,1 milijardu kuna prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje. Koncem godine u našoj se županiji na bubnju našlo više od 200 nekretnina iz ovršnom postupku, što građana, što tvrtki, a samo je Općinski sud u Puli tijekom godine prodao više od 250 nekretnina na javnoj dražbi.

Još malo o velikim brojevima: krajem studenoga u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Pula bile su prijavljene 8.282 nezaposlene osobe, što je 1,2 tisuća ljudi više nego mjesec ranije. Ipak, veseli da je to pad u odnosu na iste mjesece 2013. Takav je trend zabilježen po svim gradovima Istre.

Istra drži turistički primat

Godine 2013. puno se pričalo o legalizaciji, pa je u 2014. valjalo zasukati rukave i uhvatiti se silnog posla. No, tijekom godine je u Županijskom odjelu za prostorno uređenje i gradnju, koji je zaprimio 24,4 tisuće predmeta, legalizirano je tek oko 2.000 bespravno sagrađenih objekata, otprilike koliko i godinu ranije. "Ruku" je Županiji dala Država pa je na sebe preuzela gotovo 5.000 predmeta, da bi ubrzala proces. Naravno, ovo se ne odnosi na gradove koji imaju vlastite odjele za urbanizaciju i u kojima je situacija bitno bolja. Na primjer, u Puli je zaprimljeno 5.690 zahtjeva za izdavanje rješenja o izvedenom stanju, a riješeno ih je gotovo dvije tisuće (broj obrađenih još je veći). (Zvjezdan STRAHINJA)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter