Istra ostaje na tragu antifašizma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svecanom sjednicom predsjedništva Saveza udruga antifašistickih boraca i antifašista Istarske danas je u Spomen domu obilježena 67. obljetnica sveopceg plebiscitarnog ustanka u Istri od 9. rujna 1943. Uoci sjednice položen je vijenac na spomenik palima za slobodu u gradskom parku.

"Tiskat cemo razglednicu na kojoj je stara istarska kuca s natpisom na fasadi Viva Tito. To je simbol samo Istre", rekao je Valerio Drandic izaslanik istarskog župana pricajuci kako je nedavno mladi fotograf došao u Županiju s ponudom za tiskanje razglednica.

Drandic je porucio antifašistima da su oni postali simboli pravih vrijednosti koje su ugradene i u nove naraštaje i da Istra ostaje na tom antifašistickom tragu. To je istakao i pazinski gradonacelnik Renato Krulcic rekavši da je antifašisticko opredijeljenje upisano u gradski statut, ali i da je vidljivo u svakodnevnom radu.

Detaljno je o rujnu 1943. te znacaju i vrijednostima tih dogadanja ukljucujuci 13. i 25. rujna govorio istarski prvoborac Miljenko Bencic. Rujanska su dogadanja nastala u špici užasa Drugog svjetskog rata, njihovi su kreatori i protagonisti bili istaknuti istarski narodnjaci, antifašisti Hrvati, Slovenci i Talijani, svecenstvo. Jedina je alternativa, ocjenjuje Bencic, bilo ukljucivanje u sastav Narodnooslobodilacke vojske i partizanskih odreda pod Titovm vodstvom.


Podijeli: Facebook Twiter