Istra Open sa stotinjak natjecatelja i rekreativaca

Svijet iz bajke na Forumu (D. ŠTIFANIĆ)
Svijet iz bajke na Forumu (D. ŠTIFANIĆ)

Otvoreno državno prvenstvo Hrvatske u preletima parajedrilicom Istra Open 2017., započelo je jučer svečanim otvaranjem u Roču i potrajat će do 18. lipnja. Organizator je Klub padobranskog jedrenja "Jastreb" iz Radoboja, suorganizator i domaćin Klub slobodnog letenja "Tići" Buzet, a pokrovitelj Grad Buzet. U preletima će se okušati četrdesetak natjecatelja, najviše iz Hrvatske, ali s obzirom je natjecanje otvorenog tipa pozivu organizatora odazvali su se i piloti iz Italije, Slovenije, Austrije, Rumunjske te Bosne i Hercegovine.

Dvije letačke zone

- Sjedište državnog prvenstva je u Domu kulture u Roču, natjecanje će se odvijati na uzletištu Raspadalica, a koristit ćemo i Zavoj, uzletište Brgud na Učki iznad Šušnjevice, ovisno o vremenskim prilikama. Svaki od četrdesetak pilota dnevno će preći trideset do pedeset kilometara, a visinsko ograničenje je 2000 metara. Imamo dvije letačke zone Istra I - Ćićarija i Istra II- Učka koje nam odobrava Kontrola zračnog prometa Pula. Na natjecanju ćemo proglasiti državnog prvaka, klupskog i pojedinačno, a s obzirom je otvorenog tipa dobivaju se i međunarodni bodovi FAI. Proglašenje pobjednika je u nedjelju u 19 sati u Roču, najavio je Antony Buljan, jedan od organizatora ove utrke čiji je direktor Darko Potočki, član Izvršnog odbora Hrvatskog zrakoplovnog saveza.

Dobri uvjeti za letenje

U unutrašnjoj Istri, rekao je Buljan, vrhunski su tereni za letenje, posebno područje Buzeštine, jezero Butoniga, Motovun, Čepićko polje, do Pazina, može se letjeti cijele godine, dobri su uvjeti za prelete i ima puno termike. Piloti vole dolaziti jer su naviknuti na lijepo letenje kao i na odličnu gastro ponudu. Na natjecanje se odazvalo i dosta rekreativnih pilota više od njih četrdesetak, tako da će do nedjelje na sjeveru Istre biti stotinjak letača, a većinom su smješteni u privatnom smještaju u Roču.

Otvarajući državno prvenstvo u parajedriličarstvu gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić izrazio je zadovoljstvo što se nakon tri godine pauze, ponovo vratilo u Roč koji je poznat po outdoor sportovima i aktivnostima.

- Nadam se da će to biti dodatni zamah turističkom razvoju i promociji ove destinacije, izjavio je Žulić. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter