Istra o ZOR-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istra je do jucer u sindikalnu "knjigu potpisa" ugradila 17.000 "autograma" nezadovoljnih gradana. Dio njih baš i ne zna sve o novom prijedlogu kresanja radnickih prava kroz Zakon o radu ni o kolektivnim ugovorima, dio ih i ne prati pregovore i prekide pregovora, prepucavanja izmedu Vlade i sindikata, kao ni sakupljace politickih bodova u predizbornoj godini…

Ali, svi su svjesni da se sve teže živi i da ce prica o recesijskoj štednji poceti i završiti na obicnom puku, a nece zahvatiti one koji su bili placeni da zemlju ne dovedu do kolapsa. Evo što su u mini-referendumu novinarima Glasa Istre izjavili gradani Pule, Poreca, Vrsara, Umaga i Pazina.

- Upravo bih ja trebao biti protiv referenduma buduci da sam poslodavac, no podržavam prikupljanje potpisa jer smatram da radnici trebaju imati svoja prava. I ja sam nekad bio radnik, stoga poštujem napore sindikata za ocuvanje radnickih prava, bilo da se radi o kolektivnim ugovorima ili pak godišnjem odmoru, odnosno regresu. Namjera Vlade nije u redu i trebali bi znati da ova situacija, po mome mišljenju, vodi u revoluciju, veli Krešimir Jelšovec.

Slican smo odgovor dobili i od ostalih sugovornika u jucerašnjoj anketi. Profesorica Florina Lumez iz Pule takoder se protivi izmjenama ZOR-a jer one, veli, ukidaju prava radnika.

- Ionako smo ugroženi i sada jedva spajamo kraj s krajem, što apsolutno ne dolikuje jednoj pravnoj, demokratskoj državi. Referendumom ne tražimo puno, samo da živimo dostojanstveno, kao ljudi, kaže Lumez.

Njen sugradanin Šefko Dervovic, po zanimanju lijecnik, tvrdi pak da je svoj potpis dao "zbog opce solidarnosti i ocuvanja radnickih prava".

- Ipak, smatram da javnost nije dovoljno informirana pa ne iskljucujem mogucnost i želju za daljnjim pregovaranjem. Mislim da bi bilo šteta da se krene u opci štrajk s obzirom na situaciju u državi. Trebamo ostati realni, misli Dervovic. (Zapisali i snimili N. SOFTIC, M. DODIC,T. KOCIJANCIC, D. ŠIŠOVIC i D. ŠTIFANIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter