Istra nije pokrivena državnim meteorološkim radarom

Radar na Učki ne služi civilnim svrhama (Arhiva)
Radar na Učki ne služi civilnim svrhama (Arhiva)

Istra je, uz Dalmaciju, jedna od rijetkih europskih regija koja ni u 21. stoljeću još uvijek nema pokrivenost državnim meteorološkim radarom.

Čitav hrvatski Jadran je u radarskom "mraku", međutim, Istra ima tu sreću da se u širem području nalaze slovenski, furlanijski, pa čak i venecijanski meteoradari koji pokrivaju područje poluotoka, što amaterskim meteorolozima iz internet portala Istramet pomaže pri prognoziranju vremena.

Meteorološki radar nazvan OSMER (Osservatorio meteorologico regionale) nalazi se u malom mjestu Fossalon pokraj Gradeža, u nadležnosti je Autonomne regije Furlanija-Julijska krajina koja ga je postavila 1996. godine.

Domet mu je 70 kilometara, a može se pratiti na internet stranicama www.meteo.fvg.it. Drugi talijanski radar koji pokriva i istarsko područje zove se ARPAV (Agenzia Regionale per la Prevenzione e Protezione Ambientale del Veneto). Radi se o radarskom sustavu smještenom u mjestima Teolo i Concordia Sagittaria u okolici Venecije (www.arpa.veneto.it), a radijus mu je 250 kilometara.

Uz ta dva talijanska, istarsko područje pokriva meteoradar Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO) smješten u Lisci između Celja i Krškog (www.arso.gov.si).

- Ni OSMER ni ARSO nam ne mogu poslužiti za praćenje oblaka i oluja koje dolaze iz smjera jugoistoka, dokle god ne dođu iznad nas. ARPAV to donekle omogućuje, ali ima dosta slabu rezoluciju, što stvara probleme, kaže Petar Radovan jedan od začetnika internet portala Istramet koji se bavi meteorologijom.

- Zaista je teško shvatljivo da u 40 godina otkad je započeo razvoj radarske meteorološke mreže u Hrvatskoj nisu bili u stanju postaviti nijedan radar u jadranskoj regiji, naročito s obzirom na razvijenost nautičkog turizma, ali i ribarstva, kaže Radovan. (A. DAGOSTIN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter