Istra nece imati potpredsjednika Sabora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Objavljivanje konacne raspodjele najvažnijih zastupnickih mjesta u Hrvatskom saboru izazvalo je i prve trzavice u Kukuriku koaliciji. Iako se ocekivalo da jedan od pet potpredsjednika Sabora bude predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja - a nagadalo se i o potpredsjedniku IDS-a Damiru Kajinu - vladajuca kvota popunjena je dvama clanovima SDP-a i jednim HNS-ovcem.

Dok kandidati SDP-a nisu iznenadenje - bit ce to Josip Leko ili Nenad Stazic (možda i Dragica Zgrebec), kandidat HNS-a Milorad Batinic posve je anonimni zastupnik koji je od mjesta gradonacelnika Ivanca iznenada odskocio do samog vrha parlamentarne politike.

U kuloarima se navodi da je za to zaslužan predsjednik HNS-a Radimir Cacic, koji je Hrelju zamijenio Batinicem.

Sastanak oko podjele saborskih fotelja, navodno, bio je vrlo buran. Prvi ga je napustio Hrelja, koji je od tada nedostupan novinarima.

Više je razloga takvom raspletu dogadaja. Prvi je, koliko se doznaje, oštar Hreljin istup na temu prava umirovljenika pocetkom tjedna, gdje se pokazalo kako koalicija s HSU-om niti sada nece biti "jeftina". Navodno je zbog tog soliranja žestoko reagirao mandatar Zoran Milanovic, ali i Cacic, koji je ponudio drugog zastupnika iz svoje stranke.

Drugi razlog je Hreljino odbijanje da preuzme mjesto ministra rada i mirovina, zbog "zdravstvenih razloga", iako su i neki drugi buduci ministri nesavršenog zdravlja. Hrelja je izgleda pokušao ministarsko mjesto "trampiti" za ono potpredsjednika Sabora, no loše je prošao.

Napokon, pred javnošcu bi teško bilo braniti Hreljino postavljanje na mjesto potpredsjednika Sabora, a izostavljanje Damira Kajina. Potonji je u Saboru pet mandata, poznat je u cijeloj zemlji i predstavlja puckog tribuna u parlamentu, no to mu se nece honorirati znacajnijim položajem u Kukuriku koaliciji. Ali, IDS ima jednak broj mjesta u Saboru kao i HSU, ali i jedan ministarski mandat, koji je HSU "prokockao".

U buducoj Vladi najistaknutiji istarski politicar bit ce ministar turizma Veljko Ostojic, dok ce u Hrvatskom saboru istarski zastupnici dobiti tek poneko predsjednicko ili potpredsjednicko mjesto u odborima, što ce se dogovoriti sljedeci tjedan. (D. GRAKALIC)


Podijeli: Facebook Twiter