Istra ne uspijeva prodati svo ulje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog šteta od ovogodišnjeg snijega jesenski ce urod maslina u Istri biti nešto manji od uobicajenog, ali - buduci da nova stabla dolaze na rod - sveukupno se ocekuju kolicine slicne lanjskima. Medutim, toliko skupog istarskog maslinovog ulja domace tržište ne može apsorbirati, pa ono - ostaje.

- Od 1995. godine drasticno su povecane kolicina i kvaliteta maslinovog ulja. Ono što danas nedostaje je ujednacena kvaliteta ulja i osiguran plasman na tržištu. Prema našim informacijama, sve više ulja ostaje neprodano. Viškovi se skladište ili miješaju s novim uljem što nije dobro. Na tržištu se sva kolicina ulja pojavljuje kao ekstra djevicansko što nije tocno, veli Gracijano Prekalj, direktor županijske Agencije za ruralni razvoj.

- Prošle je jeseni proizvedeno oko tisucu i dvjesto tona ulja, procjenjuje Prekalj. Lako je, veli, na kucnom pragu prodati 50 litara ulja, ali 5.000 litara - to je vec teže.

Višak ulja se pojavljuje vec sada, iako je tek polovica mladih nasada maslina u punom rodu! Istra ce zato morati sve vece kolicine maslinovog ulja plasirati u izvoz, pa stoga treba pripremiti tržište. Otkako je maslinarstvo uhvatilo zamah, naime, svake godine na rod stižu novi mladi nasadi: samo lani posadeno je najmanje 120.000 sadnica, pa danas Istra vec ima više od milijun rodnih stabala, odnosno ukupno 1,3 milijuna maslina.

- Do turisticke sezone prodaja maslinovog ulja išla je jako loše, doznajemo od Danijela Marušica, direktora Agroprodukta.

Posljednja tri mjeseca to je kompenzirano, tako da ce listopad docekati s oko tri tisuce litara ulja od prošlogodišnje berbe. Ukupno su proizveli 30.000 litara ulja, koje se u njihovoj maloprodaji u Vodnjanu prodaje po 80 kuna za litru. Dvije do tri tone godišnje plasiraju u izvoz i to u Njemacku, Italiju i Bosnu. Problem je u tome što istarsko ulje cijenom nije konkurentno talijanskom.

- Za jednaku kvalitetu talijansko ulje prodaje se po cijeni od pet do šest eura, dok naše nudimo po cijeni od šest do sedam eura, veli Marušic. (Piše Jasna ORLIC)

OVO JE IZVADAK IZ TEME GLASA ISTRE O MASLINOVOM ULJU KOJU MOŽETE CITATI U TISKANOM IZDANJU OD PETKA

 


Podijeli: Facebook Twiter