Istra nan je druga mati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Još u školi san pisala pjesme ali mi nisu vjerovali da ja to pišen pa bi mi dali lošiju ocjenu. Tako san se rabijala pa san hitila sve ca san napisala. Ali u zadnje vrime san sve svoje pjesme napisala u jenu bilježnicu", govori Rita Brgic Stokic te dodaje da uskoro planira objaviti svoju prvu zbirku pjesama na cakavštini naslova "I dok na nebu budu zvizde".

Za to su zaslužni Slavko Kalcic koji je pjesme uredio i Livio Morosin kojeg je Rita upoznala u Vodnjanu gdje radi kao prodavacica u trgovini Glasa Istre.

- Livio, koji je veliki umjetnik i glazbenik mi je reka: budi uvijek samo Rita i sve ce biti na mistu. Kako delan u butigi Glasa Istre u Vodnjanu, tako san tamo znala recitirati svoje pjesme. I tako je jednom došao Livio i me je cuja kako recitiran pa je reka da je to predobro da bi ustalo samo meni. Tako me on povezao sa Slavkom Kalcicem koji mi isto daje veliku podršku. Uz knjigu cu izdati i CD na kojem ce biti moje recitacije pjesama, govori gospoda Rita koja je ujedno aktivna clanica vodnjanske literarne udruge Cvitak i KUD-a Barban, a u posljednje vrijeme takoder piše pjesme za djecu. Ipak, Riti Brgic Stokic su na prvom mjestu ljubav prema Istri i istarskom coviku.

- Po materi san Porecanka, a po ocu Barbanka, ali živin u Manjadvorcima, govori gospoda Rita. Širokog osmijeha, beskompromisnih stavova i britkog, na trenutke i oštrog jezika, Rita Brgic Stokic u sebi nosi onu iskonsku istarsku autenticnost u kojoj nalazi inspiraciju.

- Inspiracija mi dojde sama. Obožavam pisati o istarskom coviku i o Istri jer nan je ona druga mati. Pišem i o tome kako se živilo nekad i sad, govori gospoda Rita koja ce na Dan žena nastupiti na pjesnickoj veceri koja ce se održati u vodnjanskoj vijecnici. (Marko PERCAN)

Garoful (Šcapun)


Šcapun u ruki.
Ma kako da ga materi dan
samo ti jedan dan?
Ma ca ni meritala
i garoful i cvice
i pomoc moju
i da njoj moja ruka
vajka srce tice?
Ud malega je vajk
zuz mene stala
ud svih me je
velikega srca
škapulala.
Uni dan kad je zgubin,
kad je ne bude,
srce ce mi umriti,
škopijati,
ud žalosti i ud tuge.


Podijeli: Facebook Twiter