Istra najzastupljenija s mladom malvazijom

(Boris Kovacev / CROPIX)
(Boris Kovacev / CROPIX)

Četvrto kušanje najpoznatijih hrvatskih bijelih vina prije njihova puštanja na tržište (u vinskom svijetu poznato pod nazivom En primeur degustacija) okupilo je u zagrebačkom hotelu Esplanade 75 vinara iz Istre, Dalmacije te Slavonije i Podunavlja, koji su predstavili mlade malvazije, graševine i pošipe iz berbe 2014. godine. Degustaciju su zajedno organizirali Udruga vinogradara i vinara Istre Vinistra, zatim udruga Graševina Croatica i udruga Vino Dalmacije, pod kapom Udruženja vinarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Istra je na ovom događanju, koje označava svojevrsni početak vinske sezone, bila najzastupljenija, s čak 46 malvazija. Predsjednik udruge Vinistra Nikola Benvenuti izrazio je u ime istarskih vinara ponos zbog uspješnog držanja koraka s međunarodnom vinskom scenom.

Prije četiri godine upravo je Vinistra organizirala prvo En primeur kušanje mladih malvazija, a kasnije su se tome priključili i proizvođači ostale dvije najznačajnije hrvatske bijele sorte, graševine i pošipa. Stručnu ocjenu istarske malvazije iz posljednje berbe iznio je pred uzvanicima degustacije Puljanin Sandi Paris iz Hrvatskog sommelier kluba. On je za berbu 2014. rekao da je bila klimatski zahtjevna te vinogradarski teža zbog iznadprosječnih padalina. Za vino malvazije iz ove berbe Paris je istaknuo da će biti izbalansiranih mirisa i okusa, prepoznatljivih boja i ugodne do izražene svježine karakteristične za istarsku malvaziju. Vina će u prosjeku imati jedan postotak volumnog alkohola manje nego prijašnja berba, imat će i više svježine, bit će pitkija te veoma pogodna za proizvodnju pjenušca, ističe on.

Slične ocjene, usko vezane uz klimatski nepogodne prilike posljednje vinogradarske sezone, iznijeli su i promotori graševine i pošipa. Svoje graševine predstavilo je 17 vinara članova udruge Graševina Croatica, a pošip 12 članova udruge Vino Dalmacije. Kušanje mladih malvazija, graševina i pošipa osim ugostitelja, sommeliera i vlasnicika vinoteka, privukla je i šestotinjak posjetitelja. En primeur degustacije su inače uobičajen oblik kušanja vina u Francuskoj. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter