Istra najspremnija za korištenje strukturnih fondova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rezimirajuci pregled cetverogodišnjih županijskih aktivnosti koje se odnose na sudjelovanje u medunarodnim projektima financiranim iz fondova Europske unije, Oriano Otocan zadužen za medunarodne odnose i europske integracije veli da se protekli mandatni ciklus Poglavarstva odvijao pod motom "Mandat rasta, znanja, sigurnosti i Europe“. Tvrdi da i isticanje Europe u samom nazivu dovoljno govori da su europski poslovi imali posebnu važnost u radu županije, naglasivši da su ocekivali da ce Hrvatska ove godine biti na pragu Europske unije i tako steci pravo na sudjelovanje u izborima za EU parlament.

Govoreci o predpristupnom razdoblju, Otocan istice da je Županija imala tri osnovna cilja, a to su prije svega realizacija što veceg broja projekata financiranih iz EU programa i drugih medunarodnih izvora, jacanje apsorpcijskog kapaciteta, odnosno sposobnosti za korištenje EU programa, te informiranje javnosti o eurointegracijskim procesima s posebnim naglaskom na EU programe.

-Tijekom proteklog mandata u Puli smo otvorili Euroinfo point kojem je intencija informiranje gradana o EU integracijama, educiranje o europskim programima te priprema i kandidiranje projekata. Bili smo prva županija u Hrvatskoj koja je otvorila svoj ured u Bruxellesu, a zajedno s nekim drugim regijama, osnivaci smo Instituta regija Europe (IRE) sa sjedištem u Salzburgu, kojem je cilj promicanje i proucavanje europskog regionalizma, veli Otocan.

Istaknuo je i brojne potpisane sporazume o suradnji kao što je onaj s kineskom provincijom Zhejiang, Sarajevskim Kantonom, talijanskom regijom Apuliom i francuskom regijom Champagne – Ardenne. Naglasio je i važnost osnivanja Jadranske euroregije koju cine 25 clanica iz 7 država, a cije se sjedište nalazi u Puli. Po njegovim rijecima, Jadranska euroregija predstavlja institucionalni okvir za identifikaciju i rješavanje najvažnijih zajednickih pitanja na Jadranu te predstavlja model za bolju apsorpciju i uspješno korištenje europskih fondova.

-Pristupili smo i Asocijaciji vinskih regija Europe (AREW), a dio smo i medunarodne mreže za tematsku suradnju kao što su Waterregio i Mediteranska mreža modelnih šuma. Uspostavili smo i decentraliziran sustav upravljanja na razini županije u pogledu korištenja EU programa, gdje je gotovo jedna trecina djelatnika ukljucena u rad na europskim projektima. Možda najvažnije je to da smo educirali brojnu ekipu mladih strucnjaka sposobnih za rad na europskim programima, veli Otocan. Po njegovim rijecima, kreirana je i informaticka baza projekata pomocu koje je moguce pratiti rad i rezultate projekata financiranih iz EU i drugih medunarodnih izvora.

-Mislim da je Istarska županija najspremnija za strukturne fondove, a o našoj spremnosti i ovisi koliko cemo nakon ulaska u Uniju iskoristiti novaca. Vjerujem da ce ta sredstva, i to najviše za infrastrukturu, na godišnjoj razini iznositi nekoliko desetaka milijuna eura. Ukupna vrijednost medunarodnih projekata u kojima su sudjelovali ili sudjeluju subjekti iz Istarske županije iznosi 62,2 milijuna eura, a konkretna vrijednost sredstava koja su kroz projekte stigla u Istru je 8,3 milijuna eura, rekao je Otocan.

Osvrnuo se i na neke od projekata kojima se županija bavila tijekom proteklog razdoblja, izdvojivši revitalizaciju Završja i Parenzane, izradu Strategija ruralnog razvitka, ocuvanje istarskog goveda, veletržnicu riba, implementaciju odvojenog sakupljanja otpada, obnovu spomenicke baštine, zaštitu kraških špilja te uspostavu sustava za gospodarenje otpadom.

 


Podijeli: Facebook Twiter