Istra najmanje ugrožena potresima


U sklopu 3. dana zaštite i spašavanja u  Circolu je danas održana konferencija "Zaštita i spašavanje u slučaju potresa". Istaknuto je da je Istra u Hrvatskoj najsigurnije mjesto po tom pitanju.

- Istra je regija koja je najmanje ugrožena potresima u Hrvatskoj. Jedino ako se potres dogodi u okolici, može imati utjecaj u Istri, koja ne leži na tektonskim pločama. Najugroženija područja u Hrvatskoj su južna Dalmacija, Imotski i Dubrovnik te tamošnja granica s BiH, kao i Zagreb i Rijeka. Kao i za sve elementarne nepogode, Služba zaštite i spašavanja spremna je i za potres, jer obavljamo redovitu obuku i sigurnost stanovništva i gostiju je na visokom nivou, rekao je Denis Stipanov, voditelj Službe zaštite i spašavanja Istarske županije, koji ističe znanje i stručnost istarskih profesionalaca i volontera koje je temelj sustava civilne zaštite.

Uoči konferencije Crveni križ izveo je na terasi Circola pokaznu vježbu, u kojoj su se simulirali koordinacije više službi te pružanje pomoći ugroženom stanovništvu te je pokazao zavidnu spremnost i organiziranost, što je potvrdio i ravnatelj Državne uprave zaštite i spašavanja.

- Naše su službe dobro pripremljene odgovoriti zahtjevima. Možemo osigurati 30 tisuća smještajnih jedinica u slučaju potresa i 16 tisuća pripadnika civilne zaštite koji se pridružuju djelatnicima Crvenog križa i vatrogascima. Ono što nam trenutno nedostaje je bolja tehnička opremljenosti, odnosno, više sofisticiranih uređaja. Iako se ponekad ne pridaje veliki značaj, Dani zaštite i spašavanja su značajni, poručio je okupljenima Jadran Perinić, ravnatelj Državne uprave zaštite i spašavanja. (G. ROJNIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter