Istra najmanje siromašna u Hrvatskoj

Istra nije bogata, nego ima viši standard od ostalih regija (D. ŠTIFANIĆ)
Istra nije bogata, nego ima viši standard od ostalih regija (D. ŠTIFANIĆ)

Istarska županija najmanje je siromašna u Hrvatskoj, pokazalo je istraživanje Ekonomskog instituta u Zagrebu. Time je Istra pretekla Zagreb gdje se tradicionalno ostvarivao najveći dohodak. Studija je rađena na temelju ankete o potrošnji kućanstava Državnog zavoda za statistiku iz 2010., prema kojoj je prosječna hrvatska obitelj godišnje u prosjeku raspolagala s 86.975 kuna, Istrani su zarađivali 27 posto više, odnosno 110.458 kuna, a Zagrepčani 22 posto više.

Ivica Rubil, asistent na EIZ-u i autor istraživanja pod naslovom "Razlike u siromaštvu na razini regija u Hrvatskoj: uloga razlika u prosječnim dohocima i nejednakostima distribucije dohodaka", kaže da su pojedini mediji pogrešno interpretirali rezultate njegova istraživanja, konstatiravši da je Istra "novi raj u Hrvatskoj" te članak potkrijepivši kamenom kućom s bazenom, iako samo dio ljudi posjeduje takve kuće i dobro živi od turizma.

- Moje istraživanje govori o siromaštvu, a ne bogatstvu, rekao je Rubil.

Prema istraživanju, prosječno hrvatsko kućanstvo mjesečno je raspolagalo s 7.248 kuna, a istarsko s 9.204 kune, što nije velik iznos ukoliko u tom domaćinstvu živi četveročlana obitelj. Istra je, prema tim rezultatima, daleko iznad službene granice siromaštva. Naime, siromašan je onaj tko zarađuje manje od 25.260 kuna godišnje, odnosno 2.105 mjesečno.

U Istri je, dakle, najniža stopa siromaštva (3,9 posto), slijede Zagreb (7,9 posto), Dubrovačko-neretvanska i Primorsko-goranska županija sa stopama od 9,3, odnosno 9,5 posto. Najsiromašnije županije su Virovitičko-podravska i Karlovačka, gdje stope siromaštva iznose visokih 47,5, odnosno 45,8 posto. Prosječna pak stopa siromaštva u Hrvatskoj iznosi 17,7 posto. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter