Istra na vinskom vrhu svijeta, ali im treba jači marketing


Odlične vijesti o jednoj platinastoj i tri zlatne medalje za istarska vina na godišnjem ocjenjivanju časopisa Decanter u Londonu, te o još dvije istarske zlatne medalje osvojene na također londonskom i također prestižnom ocjenjivanju International wine challenge već su obišle naše medije, pa je red čuti što o tim priznanjima i vinima za koja su ih osvojili, kažu njihovi proizvođači.

"Ovo je vrh, ovo nam je najljepši poklon za petu godišnjicu naše vinarije, tim više što smo prvi put uopće napravili ovakvo vino. Na Vinistri smo dobili pet medalja, i ovo je sada šlag na kraju, kruna našeg rada i truda", ovim je riječima Josip Franković, vinar iz Buja, ushićeno komentirao zlatnu medalju koju je za svoj muškat momjanski Luna d'oro iz 2015. godine dobio na ovogodišnjem ocjenjivanju vina koje tradicionalno organizira najugledniji svjetski vinski časopis Decanter. Frankovićev muškat Luna d'oro, koji je i na nedavnoj Vinistri dobio zlatnu medalju, je desertno vino proizvedeno na passito način, od probranih najljepših grozdova koji su se sušili na slami tri mjeseca. Decanterovom srebrnom medaljom se ovjenčala i njegova odležana malvazija Korona iz 2015. godine.

Prva Decanterova medalja u Tinjanu

Mario Banko je Decanterovo zlato dobio za svoju svježu malvaziju iz berbe 2016., koja je pobrana sredinom rujna, prerađena bez maceracije, čuvana je u inoxu i flaširana tek nedavno. U njoj je pomiješano 40 posto malvazije s bijele zemlje sa 60 posto malvazije sa crvene zemlje, i ta se, među više kombinacija koje je iskušao posljednjih godina, pokazala najboljom. "Osobno mi jako puno znači Decanterova zlatna medalja, nisam se tome ni nadao, ali nisam se nadao ni da ću s malvazijom biti šampion Vinistre pa se to svejedno dogodilo. Ovo jako puno znači ne samo za mene, nego i za moj kraj. Mislim da Decanterova medalja još nikad nije došla u općinu Tinjan… a forši nikad više niti neće", rekao nam je vidno ponosni Mario Banko.

Marko Fakin je također odisao ponosom dok je pričao o svojoj malvaziji La prima iz 2015. godine, a njeno Decanterovo zlato praćeno je s još četiri Decanterove medalje za druga Fakinova vina. Ova je malvazija rasla na položaju Kažete, između Motovuna i sela Bataji, u jako starom vinogradu, posađenom još 1954. godine. Berba je bila dosta kasna za malvaziju, oko 20. listopada, nakon berbe uslijedila su 72 sata hladne maceracije te fermentacija na vlastitim kvascima, a zatim je ova malvazija godinu dana ležala u barrique bačvama od akacije, pa još tri mjeseca u inoxu. Na tržištu će se pojaviti tek u lipnju, ali ju je Fakin testirao već na proljetnom Festivalu malvazije u Portorožu, gdje je proglašena šampionom zrelih malvazija. I Fakin je prvi put slao vina na Decanterovo ocjenjivanje, pa je zlatnom medaljom, kako kaže, "još uvijek iznenađen, jer od 17.200 vina samo ih je 300 dobilo zlatne medalje, što znači da spadamo u sam vrh odličnih vina u svijetu, pogotovo ova mikrolokacija oko Motovuna".

Benvenuti: dvaput je dvaput!

S te iste mikrolokacije dolazi i vino nagrađeno najvišom Decanterovom nagradom među istarskim vinima, platinastom medaljom ovjenčan teran iz 2013. godine iz vinarije Benvenuti. Taj je teran rastao na položaju Sv. Elizabeta kraj Kaldira, kontrolirani niski prinos bio je svega kilogram grožđa po trsu, a grožđe je u sasvim zrelom stanju pobrano oko 15. listopada. Nakon maceracije od dvadeset dana ovaj je teran odležao dvije godine u velikim drvenim bačvama, i zatim je napunjen u boce u kojima treba odstajati još šest mjeseci prije puštanja na tržište. Prema procjeni Nikole Benvenutija, ovaj teran ima veliki potencijal odležavanja, mogao bi odstajati još 15-20 godina, te u budućnosti osvojiti još koji Decanterovu medalju… ili možda neku drugu? Albert i Nikola Benvenuti naime ove sezone u svoju kolekciju priznanja mogu upisati čak dva najznačajnija svjetska vinska trofeja, jer je osim platine njihovog terana na Decanteru, zlatnu medalju dobila i njihova odležana malvazija Anno domini iz 2015. godine, ali na drugom prestižnom svjetskom natjecanju, također londonskom International wine challengeu (IWC). Ta je malvazija rasla u najstarijem njihovom vinogradu, sađenom još 1946. godine, ubrana je krajem rujna, macerirala 15 dana, ležala u velikoj drvenoj bačvi godinu dana, i zatim šest mjeseci u bocama, također stekavši potencijal za dulje odležavanje.

Suci International wine challengea, a jedan od njih bio je i Oz Clarke koji je prije nekoliko dana bio gost porečke Vinistre, bili su oduševljeni i teranom Gianfranca Kozlovića iz 2016. godine, također ga nagradivši zlatnom medaljom. Taj teran potječe iz 30 godina starog vinograda na lokaciji Žmergo, nakon berbe proveo je deset dana na maceraciji, i zatim odležao osam mjeseci u velikoj drvenoj bačvi. "Divlji u srcu ali dosljedan svojim korijenima", tako Gianfranco Kozlović opisuje ovaj teran, dodajući da ga je dobro popiti tijekom ove godine, ali da će se s vremenom čak i popravljati, s potencijalom odležavanja još tri-četiri godine.

Konkurencija od 17.200 vina

Decanterovo godišnje ocjenjivanje vina tijekom kojih je 219 sudaca iz cijelog svijeta, među njima i 65 nositelja titule Master of wine, ocjenjivalo više od 17.200 uzoraka vina, također iz cijelog svijeta. Nakon prvog kruga ocjenjivanja u kome zlatnu medalju dobivaju vina s osvojenih 95-100 bodova, u drugom krugu se svi dobitnici zlatne medalje dodatno kušaju pa se platinastom medaljom nagrađuje po jedno najbolje vino (prethodno već nagrađeno zlatom) u svakoj regionalnoj kategoriji (to je ove godine bio slučaj s Benvenutijevom teranom), a u trećem krugu svi dobitnici platinastih medalja konkuriraju za naslov najboljeg vina sortne, stilističke ili cjenovne kategorije za titulu "Platinum best in show", koju je lani na Decanterovom ocjenjivanju osvojilo vino Istrian vinarije Veralda odnosno Luciana Visintina.

International wine challenge (IWC) neki stručnjaci smatraju čak i značajnijim od Decanterovog. IWC ima tradiciju dugu 34 godine, a ocjenjivanja se održavaju dvaput godišnje - u studenom i u travnju, ali se u svibnju objavljuju objedinjeni rezultati. Povrh uobičajenih brončanih, srebrnih i zlatnih medalja, IWC dodjeljuje i "Trophy" titule po regijama i kategorijama, što je u biti slično Decanterovim platinastim medaljama. Lani je za svoj muškat San Salvatore iz 2011. Benvenuti povrh zlatne medalje osvojio i IWC-ov Trophy za najbolje hrvatsko slatko vino.

Doista fenomenalni rezultati koje istarski vinari postižu na ova dva najvažnija svjetska godišnja vinska ocjenjivanja svake godine sve su bolji, medalja je sve više, svake godine kapne i neko od najviših priznanja, a također svake godine se u popis nagrađenih upisuju i debitanti, vinari koji prvi put šalju svoja vina na takva ocjenjivanja. Sve je to pokazatelj da kvalitetom istarska vina više ne putuju ka svjetskom vinskom vrhu, ona su već na njemu, samo im, što je i Oz Clarke u Poreču savjetovao, treba mnogo žešći marketing.

(Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter