Istra na meti poreznih inspektora

Porezni inspektori provodit će pojačani nadzor (J. PREKALJ)
Porezni inspektori provodit će pojačani nadzor (J. PREKALJ)

Središnji ured Porezne uprave Ministarstva financija RH potvrdilo je da će ove godine kao i do sada provoditi pojačani nadzor na Jadranu.

- Porezna uprava svake godine, pa tako i ove, provodi pojačane nadzore u područnim uredima na jadranskoj obali, uključujući i Istru. U tim pojačanim nadzorima se uključuje i određen broj inspektora iz drugih područnih ureda, šturo su priopćili iz Porezne uprave.

Porezni inspektori imaju širok dijapazon ovlaštenja što im omogućava sve vrste kontrole. Inspektor porezne uprave ovlašten je provoditi inspekcijski nadzor obračuna i plaćanja poreza, obveznih doprinosa i drugih proračunskih i ostalih davanja.

U skladu s načelima oporezivanja inspektor može utvrđivati identitet osoba, pregledavati poslovnu dokumentaciju, izvješća, prijave, prostorije i dobra, privremeno oduzeti predmete, novac, vrijednosnice i dokumentaciju što mogu u upravnom i sudskom postupku poslužiti kao dokaz.

Inspektor može privremeno zabraniti obavljanje djelatnosti, provoditi nadzor nad priređivanjem zabavnih, nagradnih i igara na sreću te očevid, uzimati obavijesti, a temeljem nalaza izrađivati porezne akte i podnositi prijave o radnjama koje imaju obilježja prekršaja, prijestupa ili kaznenog djela.

Dakle, porezni inspektori Ministarstva financija nisu policajci, ali sudeći po svojim ovlastima, kao da jesu. Jedino što ne mogu je hapsiti i nositi vatreno oružje.

U Italiji, primjerice, Guardia di financa ima iste ovlasti kao i Carabinieri. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter