Istra može povući 200 milijuna eura iz EU-fondova

Savjetovanje o EU-fondovima okupilo 150 sudionika (A. P.)
Savjetovanje o EU-fondovima okupilo 150 sudionika (A. P.)

Istarska razvojna agencija (IDA) u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i Gradom Rovinjom organizirala je u Multimedijalnom centru stručno predavanje na temu "Ususret EU-fondovima".

Riječ je o ciklusu predavanja koji se provodi diljem Hrvatske uz Dane EU-fondova, a cilj je podizanje znanja i mogućnosti korištenja fondova. Zanimanje za njih je veliko pa se u Rovinju okupilo 150 sudionika iz Istre.

Otvarajući skup resorni županijski pročelnik Oriano Otočan je rekao da Istarska županija trenutno aplicira na brojne projekte EU-a vrijedne 45 milijuna eura. Za strukturne fondove, koji se otvaraju ulaskom Hrvatske u EU pripremaju se projekti vrijedni 185 milijuna eura, a Otočan smatra da će se moći povući 200 milijuna eura, što će biti značajan razvojni prihod za Županiju.

Problem je, naglasio je Otočan, što Županija nema dovoljno svojih sredstva za pripremu i sudjelovanje u projektima, a postupci natječaja se sve više centraliziraju u Ministarstvu regionalnog razvoja. Županija će stoga za sudjelovanje u projektima EU-a morati tražiti sredstva nadležnih ministarstava.

U radu savjetovanja sudjelovali su stručnjaci Ministarstva regionalnoga razvoja i Richard Harding, britanski konzultant za kohezijsku politiku.

Sudionici su dobili informacije o programima kohezijska politike EU-a za 2013. i za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Upoznati su i s tematskim ciljevima Europske unije, primjerima projekata iz zemalja članica te novim pristupima teritorijalnom razvoju. Kroz diskusiju su dobili praktične informacije o pripremi za strukturne i kohezijske fondove. (A. P.)


Podijeli: Facebook Twiter