Istra može postati jedna od najjačih euroregija

Ivan Jakovčić (M. MIJOŠEK)
Ivan Jakovčić (M. MIJOŠEK)

Donedavni istarski župan i počasni predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić godinu dana nakon prvog pokušaja ponovno nastoji postati zastupnik u Europskom parlamentu i tako okruniti dvodesetljetnu političku karijeru. Jakovčić je četvrti na zajedničkoj izbornoj Kukuriku listi SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a, ima odlične izglede za dobivanje mjesta u Bruxellesu, iako će o svemu odlučiti glasovi birača iz cijele zemlje.

U predizbornom intervjuu za naš list Jakovčić objašnjava zašto smatra da bi bio dobar eurozastupnik, a pojašnjava i svoje poruke iz aktualne kampanje, u kojoj je, na skupu u Varaždinu, uspio "ujediniti" i političke protivnike iz HNS-a i Čačićevih reformista.

- U čemu vidite najveću važnost izbora za Europski parlament?

- Europski parlament odlučuje o svakodnevnici pet stotina milijuna ljudi i zato mislim da Hrvatska mora izabrati osobe koje dobro poznaju Europu i europske poslove jer svaki europarlamentarac može značajno doprinijeti svojim idejama i angažmanima boljoj Europi. Osjećam se spremnim preuzeti takvu odgovornost jer imam i znanja i iskustvo u europskim poslovima.

- Gdje vidite svoj doprinos u radu EU, odnosno koja područja i odbori su vam najzanimljiviji?

- Radit ću ono u čemu sam u svojoj karijeri pokazao konkretne rezultate: kultura, poljoprivreda i ruralni razvoj, ribarstvo, turizam, zaštita okoliša, brodogradnja i sl. Radit ću na stvaranju pretpostavki za lakše zapošljavanje mladih i pravedniju socijalnu raspodjelu proračuna. Svakako se želim baviti i proširenjem Europske unije na zemlje Balkana jer o tome puno znam.

- Može li se Istra još više emancipirati kao originalna euro-regija i na koji način?

- Svakako može. Istra može postati jedna od najjačih europskih regija i na to imamo pravo. Godinama sam radio na povezivanju Istre s drugim regijama i euroinstitucijama te realizirao 340 međunarodnih projekata u vrijednosti od preko 110 milijuna eura. Moje ogromno iskustvo i energiju želim, u suradnji s istarskim županom, gradonačelnicima i načelnicima Istre, staviti u funkciju kvalitetnog i održivog razvoja naše regije na dobrobit svih građana Istre. ((D. GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter