Istra može imati još kvalitetniji turizam

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Glavni  problem ove zemlje je nesposobna Vlada, a oporavak je moguc jedino promjenom aktualne vlasti koja ni ne zna što bi trebala raditi. Uzrecica 'Oprostimo onima koji ne znaju' ne vrijedi za ovu Vladu jer od objave mjera za oporavak prije više od godinu dana i dalje nastavlja u pogrešnom smjeru", rekao je u srijedu na konferenciji za novinare u Puli predsjednik Hrvatske narodne stranke Radimir Cacic.

Konstatirao je da je upravo zbog antikorupcijske i sposobne politike Varaždinska županija po anketi Ujedinjenih nacija proglašena najkonkurentnijom hrvatskom županijom, osvrnuvši se i na položaj Istre koja je, tvrdi, s osvojenim trecim mjestom u samom vrhu konkurentnosti.

- Više od 90 posto ukupnih poreznih davanja završava u rukama centralne vlasti pa kljucne gospodarske odluke ovise o novcu koji je u rukama Vlade. Svi napori uspješnih regionalnih i lokalnih politika se neprekidno sukobljavaju s tvrdim armiranobetonskim zidom Vladine nesposobnosti. Taj zid se mora srušiti, konstatirao je Cacic.

Naglasio je da su u industrijskom sektoru izvoznici baceni na koljena jer su stalno suoceni s kratkim rokovima financiranja, visokim kamatnim stopama i nedostatkom selektivnog pristupa poreznoj politici.

- To treba mijenjati. Rocnost kredita, koji se koristi za obnovu tehnologija u investicijama i zapošljavanju za izvozni sektor, treba se produžiti sa sedam na 15 godina, unutrašnje cijene energetike i komunalnih usluga smanjiti. Sve to bit ce od posebnog znacaja i za snažne gospodarske nositelje kao što su Uljanik, Cimos, Kamen Pazin, TDR, rekao je Cacic te dodao da konacno krece treci natjecaj za projekt Brijuni rivijera koji u dva navrata nije uspio zbog, kako tvrdi, nedostatka podrške i nesposobnosti Vlade.

Pohvalio je projekt kulturnog turizma poduzetnika Danka Koncara na Dragoneri, a podršku je dao i golf projektima i onima usmjerenim na razvoj istarskog zdravstvenog i kongresnog turizma. Naglasio je da Istra kao kicma hrvatskog turizma ima još dodatnog prostora za jacanje i podizanje kvalitete svoje ponude.

Ustvrdivši da je gospodarsko stanje u zemlji loše Cacic je rekao da tome svjedoci i udvostrucenje nelikvidnosti od pocetka mandata aktualne Vlade.

Naglasio je i da je vidljiv raspad realnog sektora u zadnjih godinu dana te da su u industriji, turizmu i gradevinarstvu bez posla ostale 33 tisuce ljudi, dok je broj radnika u javnom sektoru povecan za 5.700 ljudi.


Podijeli: Facebook Twiter