Istra može biti Amerika za američke penziće

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kada je američka publicistkinja i sveučilišna profesorica Frances Mayes kupila staru kamenu kuću u srcu Toscane te o njenoj obnovi i svom novom životu u jednom od najljepših dijelova Italije napisala poetičan roman, izazvala je pravu buru interesa za tu zemlju i regiju.

Zato je i nedavni članak američke novinarke Kathleen Peddicord, koji je objavljen na internetskom portalu Yahoo, o Istri kao idealnom mjestu za život u mirovini odlična reklama. Ona tvrdi da je Poluotok jedno od idealnih mjesta u Europi, uz Francusku, Španjolsku, Italiju i Irsku, gdje Amerikanci mogu provesti mirovinu.

Peddicord kaže da je Hrvatska idealna za američke penziće jer ima neobičnu i kompliciranu povijest, privlači otvorenim i ljubaznim ljudima, ali i lijepom prirodom. Prema njenom mišljenju, čeka je i svijetla budućnost. Ističe da je u zadnjih nekoliko godina puno uložila u novu infrastrukturu. Lijepu prirodu i krajolike ova autorica ističe kada je u pitanju Istra, napisala je da ova regija ima najljepše moguće krajolike na svijetu te da posebno oduševljava svojim vinogradima, maslinicima, smokvama, poljskim cvijećem… Navodi i da su kamene građevine kao s druge planete.

- U nekim dijelovima svijeta priroda sama sebe nadmašuje, a u drugim, ono što čovjek izgradi je impresivno. U Istri, priroda i čovječanstvo radili su zajedno stoljećima, počevši s Rimljanima, da bi stvorili zemlju užitaka koju morate cijeniti, piše američka novinarka. Za kraj kaže da mjesečno američki penzioner treba u Istri izdvojiti dvije tisuće dolara za život. Ipak, u članku ne navodi ništa o cijenama i ponudi nekretnina.

Dakle, potraga za drugim domom preko Velike bare može početi. Neki su već i počeli tražiti, iako je upita puno manje u odnosu na one iz europskih zemalja, čiji žitelji ove godine pokazuju veći interes jer će Hrvatske sljedeće godine ući u Europsku uniju.

- Kada američki kupci nekretnina stignu u Hrvatsku, nije sve tako sjajno. Glavni je problem što na Poluotoku nema nekretnina koje bi zadovoljile njihove apetite, kao što je to slučaj u Španjolskoj. Nažalost, nemamo im što prodati. Glavni razlog je nesređena dokumentacija, ali moramo priznati da u odnosu na druge imamo i visoke cijene za ono što nudimo, kaže nam Anka Refinović iz umaške tvrtke za posredovanje nekretninama Ama Nekretnine.

Veli da Amerikanci, poput Rusa, kada nije riječ o hrvatskim povratnicima u domovinu traže velike kuće od po nekoliko tisuća kvadrata koje imaju okućnicu također nekoliko tisuća kvadrata. Takva nekretnina mora imati pogled na more te treba biti smještena u mirnom susjedstvu. (Barbara BAN)

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA.


Podijeli: Facebook Twiter