Istra može Austriji ukrasti golfere

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Je li buducnost Istre u masovnom turizmu?", upitao se župan Ivan Jakovcic otvarajuci Konferenciju jadranskih županijskih zavoda za prostorno uredenje koja je danas zapocela u Puli. Naglasio je da je turizam kljucna tema, da treba odrediti kakav turizam želimo i je li nam uopce potreban. Isto pitanje postavio je i za gradnju golf terena.

Iako je priznao da je previše subjektivan kad govori o golfu, nije odolio ne podijeliti neka svoja saznanja o tom sportu. Kao primjer je naveo Austriju gdje je izgradeno više od 150 igrališta i gdje ima više od sto tisuca golfera, "a možda su ipak malo ekološkija država od nas". Rekao je da su od skijaške destinacije postali golferska.

- Mi bismo mogli obrnuti pricu. Kad je u Austriji sezona skijanja, kod nas bi mogla biti sezona golfa. No, zasad u Hrvatskoj imamo tek tri uboga golf igrališta, rekao je Jakovcic.

Ravnatelje zavoda je uputio da pogledaju golf igralište na Crvenom Vrhu koje se, po njemu, odlicno uklopilo u okoliš, a ima i "sjajan utjecaj na lokalnu ekonomiju". Doduše, priznao je da se tek radi analiza ekonomskog utjecaja golfa na tom podrucju, ali je uvjeren da tamošnji vinari i vlasnici konoba bolje žive.

Govoreci o projektu Brijuni rivijere, još jednom najavivši skoro raspisivanje natjecaja za tri lokacije, rekao je da bi zakonski trebalo omoguciti zavodima izradu planova nižeg reda, poput detaljnih planova uredenja (DPU) za projekte koji su od iznimne važnosti za županije. Oni bi mogli izbalansirati potrebe privatnih investitora i njihove želje za profitom s potrebama gradana.

Predložio je ravnateljima zavoda da i sami daju ideje da bi se mogao bolje razvijati prostor u Istri te ih je pozvao na suradnju u zajednickim projektima koje bi mogli kandidirati u europske programe.

Da bi trebali više zajednicki raditi, složila se i ravnateljica zavoda iz Zadarske županije Nives Kozulic. (B. Ž.)


Podijeli: Facebook Twiter