Istra mora biti putokaz

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istri se dogodilo cudo, konstatirao je na subotnjem predizbornom skupu na tržnici u Puli predsjednicki kandidat Nadan Vidoševic. Upozorio je da ni u Istri "ne tece pticje mlijeko", ali da su ovdje ljudi "jednostavno ispred", na što bi se i drugi u Hrvatskoj trebali ugledati.

"Nema kraja u Hrvatskoj gdje ne pozivam ljude da dodu u Istru, da tu uce. Nemojte stati, nego idite dalje, jer morate biti putokaz svima u Hrvatskoj kako se može uspjeti, ne u sto godina, vec u deset", kazao je Vidoševic. I dok je Istra po njemu uspješna, Hrvatska s druge strane nije u sjajnoj situaciji. On veli da država trenutno ne može placati ni kamate na kredite.

"Nemamo ni industriju koju smo nekad imali da bismo mogli vratiti dugove. Imamo stotinu briga, ali iz toga cemo izaci ne tako da ocekujemo tudu pomoc, vec si moramo sami pomoci. Ako hocemo uspjeti, moramo poceti cijeniti ljude koji rade i stvaraju, a ne se samo uzdati u Europu u koju cemo sigurno uci za godinu ili dvije", kazao je.

Uvjeren je da nije izgubljen u prostoru i vremenu, odnosno da zna kuda Hrvatska treba ici da bi njenim gradanima bilo bolje. Pod tim bolje rekao je da podrazumijeva da bi gradani sutra trebali znati gdje ce raditi ako danas ostanu bez posla, te da se djeci omoguci besplatno školovanje, ali i zubne proteze. "Najveci broj roditelja ne može omoguciti djetetu protezu da može ispraviti zube, a ti bolesni zubi kasnije djetetu odrede zdravlje za citav život. Puno je takvih stvari koje nisu tako daleke i nisu nedostižne, ali ih se moramo sjetiti", kazao je Vidoševic.

Podsjetio je i na veliki broj umirovljenika kojima država govori da ce im dati više ili niže mirovine. "Ma nitko nece nikome dati mirovinu. Mirovina je kapital koji covjek stjece svojim radom da može kasnije dostojanstveno živjeti. Kad kažu da ce štedjeti na mirovinama, braniteljima, kriznim porezima, onda znajte da nemaju ideje kuda bi išli", konstatirao je.

Vidoševic je kazao da je prošlo vrijeme kada država svoje slabosti može pokrivati tudim novcem. Upozorio je da ni jedna lipa od 30 milijardi eura privatizacijskog novca nije završila u HBOR-u, a iz razvojne banke zatim završila u gospodarstvu. "Možda je šteta što nam ova kriza nije došla i ranije, jer bismo se prije otrijeznili i okrenuli se sami sebi. Moj je jedini zadatak, i zato sam se kandidirao za predsjednika, pokazati put kojim cemo svi zajedno ici", zakljucio je Vidoševic.


Podijeli: Facebook Twiter