Istra: Moguće bujične poplave, stožer zaštite spreman

Rijeka mirna početkom studenog (G. Č. Š.)
Rijeka mirna početkom studenog (G. Č. Š.)

U posljednjih 24 sata vodostaj Butonige porastao je za punih 24 centimetra, što je nakon ljetnih nestašica vrlo dobra vijest, ali istovremeno rastu i razine vodotoka Mirne, Raše, Dragonje, Boljunčice i Pazinčice. Danas do 16 sati najviše kiše palo je u Balama (45 mm), Pazinu (40 mm), Žminju (29), Labinu (26) i Buzetu (24 mm), ad najmanje na Bujštini.

Prema meteorološkim prognozama na sjevernom se Jadranu očekuju obilnije oborine (između 50 i 100 mm kiše po četvornom metru) tijekom noći i jutra, a razvedravanje bi trebalo uslijediti u utorak poslijepodne. Suho se vrijeme nastavlja kroz čitav tjedan.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Jadran Perinić najavio je mogućnost bujičnih poplava u Istri te istaknuo kako su u nekim naseljima već poduzete preventivne mjere.

Vedran Grubišić, dožupan i načelnik Stožera zaštite i spašavanja Istarske županije izjavio je međutim da se za sada ne očekuju nikakve ozbiljnije poteškoće.

-Ukoliko do njih dođe, odmah će se aktivirati koordinacija između Stožera zaštite i spašavanja, Hrvatskih voda i Vodoprivrede, koja je u takvim situacijama uobičajena na slivovima istarskih rijeka, izjavio je Grubišić. (G. Č. Š., A. D.)


Podijeli: Facebook Twiter