Istra među prvima po lažnim bolovanjima

Istarska županija po stopi bolovanja iznad 3,3 izlazi izvan ugovorenih okvira (M. ANGELINI/arhiva)
Istarska županija po stopi bolovanja iznad 3,3 izlazi izvan ugovorenih okvira (M. ANGELINI/arhiva)

Pojačanim aktivnostima kontrolori HZZO-a u prvih šest mjeseci otkrili su oko 1.000 radnika na lažnom bolovanju, a stopu bolovanja spustili su na 3,07, odnosno sveli u okvire ugovorene s liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Iznad tih okvira ostali su jedino Pazin, Zagreb, Gospić i Bjelovar, sa stopom bolovanja od 3,3 naviše, dok je u Rijeci u odnosu na isto razdoblje prošle godine stopa smanjena s 3,16 na 2,97.

U potrazi za radnicima na neopravdanom bolovanju kontrola je provedena u 1.182 ordinacije, a u 4,5 posto slučajeva bolovanja nisu bila utemeljena.

Pregledano je ukupno 16.796 radnika na bolovanju, a 748 bolovanja kontrolori su odmah prekinuli. Još je 2,3 tisuće kontrola provedeno na zahtjev poslodavaca, a pronađeno je 267 "lažnjaka" čija su bolovanja također odmah zaključena.

Na račun kazni zbog lažnih bolovanja, dvostrukih računa i(li) nenamjenskog trošenja proračunskog novca HZZO je u pola godine naplatio ukupno 1,3 milijuna kuna.

Dok se obiteljske liječnike najčešće kažnjavalo za neopravdana bolovanja ili kašnjenje isplate novca od participacija, a ginekologe za neopravdanu naplatu ultrazvučnog pregleda, u bolnicama su kontrolori ponovno pronašli stare grijehe - nenamjensko trošenje limita, neispravni obračun i isplatu plaća, nabavu roba mimo Zakona o javnoj nabavi i zapošljavanje radnika bez suglasnosti ministra zdravlja. (Lj. BRATONJA MARTINOVIĆ/NL)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter